Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов не пожела да коментира защо е бил извикан на разпит в Софийската районна прокуратура. Той се появи днес в Районна прокуратура, но пред камерата на bTV, която доста упорито отбягваше, бе лаконичен и пренасочи въпросите към жалбоподателите срещу него, а сам заяви, че има по-важна среща.

"Питайте жалбоподателите. Питайте тези, които подават сигналите. Мен не ме питайте. Питайте когото искате. Аз, каквото трябва, съм отговорил. Имам по-важна среща, много по-важна среща", заяви Михайлов.

През това време не особено "кавалерски" буташе съдебната репортерка на телевизията Канна Рачева.

По-рано днес той се яви в прокуратурата, като - макар да няма официално съобщение - според медии това става по жалбата от страна на Димитър Бербатов и екипа му. Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" и кандидат за президентския пост на БФС сигнализира за натиск върху ръководители на зоналните съвети на организацията.

За тези нарушения Бербатов сигнализира преди седмица. След срещите си с редица клубове в страната той предостави на БФС подписка за свикване на извънреден изборен конгрес за президент през септември с имената на 1/3 от клубовете. След това част от представителите на отборите се оплакаха, че са били обект на натиск от страна на зоналните ръководители, които са поискали те да променят позицията си.

Както и Клуб Z писа, група особено "живописни" президенти на клубове, пък се обявиха, че никой не ги е натискал и подкрепят сегашното ръководство на футбола.

В крайна сметка от БФС видяха нарушения в част от подписите и не уважиха желанието, внесено от екипа на Бербатов. Беше насрочена и дата за редовен конгрес - 18 март 2022 г.

А пък Агенцията по вписванията отказа да впише решенията на Изпълкома за конгрес през март - това е и засега последното известно развитие по казуса.

По-късно през деня Михайлов явно стана по-словоохотлив и коментира повече - вече от базата в "Бояна":

"Прокуратурата е орган, който разследва всякакви сигнали. Бях там по поредния нелеп сигнал от екипа на Бербатов, занесен от бивш служител. Колкото повече издигаш хората и си тръгват, толкова повече говорят глупости срещу своите работодатели.

Абсолютно несериозно е всичко. Няма място за притеснение. Това не е начинът. Човек или хора искат да спечелят избори или власт, без да знаят как след това ще управляват и как се печелят. Нямам право да говоря, защото си има проверка."

Коментира и наличието на медии:

"Имаше предварително фотографи там и една телевизия. Хората си работят с така наречените независими медии. Някой някога им бил казал, че се
оказва натиск върху клубове. Това не е вярно, не се е случвало никога. Последните три мандата съм избиран с над 85%. Няма сигнал от клуб, а от екипа на Бербатов.

Това е поредното несериозно отношение към футбола, част от агресивната кампания", ожали се Михайлов на базата в "Бояна".

Той бе категоричен:

"Не водя война. Ние работим за футбола. Под натиск или не Агенцията отказа да впише нашия Конгрес. Ние ще го впишем. Конгрес не се прави от днеска за утре, прави се 1-2 месеца. Има много документи, свързани с дневния ред.

След 100 години ще има пак БФС. Кой ще е президентът, ще изберат хората. Ние работим за бъдещето на футбола", допълни Михайлов.