Извънреден конгрес на БФС заради подписката на Димитър Бербатов няма да има, реши Изпълкомът на централата на заседание. Вместо това вече официално е насрочен редовен изборен - на 18 март догодина. 

Бербатов и екипът му искаха Общо събрание след около месец. Те сезираха и прокуратурата за оказан натиск върху клубове да се отметнат от волята си, заявена пред футболната опозиция, начело с Бербо.

Специална комисия на БФС е преценила, че документите на 35 клуба са нередовни, така не е изпълнено изискването за 1/3 от отборите, членове на съюза.

Бройката трябва да е минимум 177, а в подписката са фигурирали 191. При минус 35 излиза, че БФС не може да свика извънреден конгрес, обясни изпълнителният директор Борислав Попов.

Михайлов отрече да е оказван натиск. По думите му БФС е най-голямата спортна структура в България, така организацията по заседание изисквала много време и усилия - не било възможно това да стане за месец.

Той не даде отговор дали ще се кандидатира за нов мандат, това щяло да стане тогава, когато всичко по сбирката на 18 март е готово. Повтори казаното през пролетта, когато оттегли оставката си - върнал се е, за да довърши работата си и да организира редовен конгрес.

"Очевидно имаше желание на част от членовете на БФС да има извънреден конгрес и поради тази причина беше създадена комисията и беше разгледано тяхното желание. Преди това имаше искане на други 330 клуба за редовен конгрес. По повод двете искания Изпълкомът реши редовният конгрес да бъде на 18 март 2022 година. Когато всичко е организирано, тогава ще ви кажа дали аз ще се кандидатирам", заяви Михайлов.

Той добави, че продължава да има изцяло положително мнение към Бербатов, Стилиян и Мартин Петров. Те трябвало да изложат програмата си за промяна на конгреса, а не по "агресивния" начин, по който го правели сега.

Михайлов отхвърли твърдението на Петър Величков - човек от щаба на Бербатов и член на ИК (но без достъп до заседанията), че днешната сбирка е свикана незаконосъобразно. Показа документ и призова журналист, задал му въпроса, да го вземе.

Малко след края на заседанието и съответно пресконференцията, Бербатов излезе с изявление от което личи, че явно ще си търси правата по съдебен път:

Както вече е известно, голяма част от българските футболни клубове – редовни членове на Българския футболен съюз, поискаха от Изпълнителния комитет на БФС да свика Конгрес, при определен в исканията дневен ред. Въпреки проведената в абсолютно съответствие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на БФС процедура за свикването, Изпълнителният комитет на БФС отказа да се съобрази с искането. Аргументите за този отказ са несъстоятелни и незаконосъобразни.

1. На първо място - твърдението на Изпълнителния комитет, че не всички искания на клубовете съдържат решения на управителните им органи, не се подкрепя от закона и уставите на съответните клубове. Няма законово изискване или изискване в Устава на БФС искането на клубовете да се свика Конгрес да е одобрено от управителните им органи. Освен това, не ни е известно в уставните документи на който и да е от членовете на БФС, отправили настоящото искане, да се съдържа изискване за спазване на процедура за предварително вътрешно одобряване от управителния орган на действията на законния представител. Дори и да имаше такова вътрешно изискване, известно и безусловно закрепено чрез съдебната практика е, че липсата на вътрешно одобрение от колективен орган на управление на юридическото лице не се отразява на валидността на действията на законните представители на юридическите лица по отношение на трети лица.

Също така, за несъстоятелността на основния аргумент на Изпълнителния комитет на БФС, по който имаме незачитане на тези 24 декларации от клубовете, желаещи извънреден конгрес, а именно - липсата на протоколи от управителните съвети, говори фактът, че между аргументите за незачитане на декларации по подписката на Христо Порточанов от преди няколко месеца този агрумент липсва. А в подписката на Порточанов нито една от декларациите не беше подкрепена с решение на управителен съвет.

2. Що се отнася до незачетеното искане на един от футболните клубове, направено чрез пълномощник, странно е да се отрича правото на клуба да управлява дейността си при извънредни обстоятелства, до избора на нов законен представител, на базата на редовно направено упълномощаване. Дори и да не се зачете искането, то не влияе по никакъв начин на легитимността на подписката от футболните клубове за свикване на Конгрес, доколкото направените искания съществено надхвърлят необходимия съгласно закона и Устава на БФС брой искания.

3. Не бихме искали да коментираме този „аргумент“ на Изпълнителния комитет, да се съобразят с волята на клубовете относно провеждане на Конгрес - че разполагали с някакви контра-декларации от участващи в подписката клубове, с които те се отказвали от искането си. Само ще отбележим, че вече е известно как са събирани тези декларации за оттегляне на исканията. Има основателни съмнения за принуда и възползване от служебно положение от страна на настоящото ръководство на БФС, за което са сезирани компетентните органи.

4. Когато видим решението за свикване на конгрес на 18 март, вписано в Търговския регистър, тъй като станахме свидетели на подобни обещания и преди, а три пъти конгресът се отменяше, тогава ще коментираме!

5. Относно легитимноста на този Изпълнителен комитет и решенията, взети от него. След като Борислав Михайлов смята, че с подадената оставка от Петър Величков той вече не е член на Изпълнителния комитет, същото важи и за останалите 8 членове, подали оставка. По този начин проведеното заседание на Изпълнителния комитет е без кворум! Още една причина той да не е легитимен!

СЕГА СЪДЪТ Е НА ХОД!