Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Футболна България отговори на обвиненията за „натиск от БФС“. 

Така е озаглавена новина, публикувана на сайта на Българския футболен съюз, с която се анонсират интервюта в YouTube на футболни хора от аматьорски клубове от цялата страна. Те отричат да им е оказван натиск от хора от централата да подписват декларации, че са против свикване на извънреден конгрес. И по принцип за натиск.

За такъв случай разказа пред бТВ президентът на "Левски 2000" (Русе) Цоньо Кюранов. Това стана по време на гостуване на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров в сутрешния блок на телевизията. Екипът на Бербатов опитва да свика извънреден конгрес - преди редовния през февруари следващата година.

Текстът на новината с горното заглавие гласи следното:

"Веднага след като Българският футболен съюз стана обект на публични обвинения в натиск спрямо клубовете и на внушения за опити за саботаж на евентуално Общо събрание на БФС, със съюза се свързаха представители на редица родни клубове, които изразиха желанието си лично да отговорят на необоснованите атаки.

Собственикът на столичния „Академик“ Вихър Данчев, благодетелят на ФК „Чико-Бунара“ Йордан Михайлов, както и ръководни футболни фактори от хасковския регион бяха категорични, че никой член на зоналните и областните структури на БФС не е правил опит да промени становището им по отношение на входираната на 11.08.2021 г. в деловодството на БФС подписка с искане за свикване на конгрес.

Нещо повече – според футболните деятели подобни обвинения сами по себе си са нонсенс, тъй като Българският футболен съюз, като администратор на спортни състезания, не разполага с лостовете и инструментите за предполагаемия „натиск“."

Важно уточнение - въпросните футболни хора поначало не са подкрепили подписката на Бербатов, както личи от интервютата им в YouTube канала на БФС. Така няма и смисъл някой от структурите на централата да им се обажда, за да ги агитира да се отметнат от волята си. Дребен детайл.

Не такъв е случаят с русенския "Левски 2000", който фигурира в подписката.

А кои са част от хората, отричащи натиск от БФС?

Първи е собственикът на "Академик" (София) Вихър Данчев, който защитава сегашното ръководство на БФС, начело с Борислав Михайлов и напада Бербатов и компания. По думите му "трите коня" не са доказали, че могат да управляват. Само са вземали от футбола, а нищо не са дали.

Данчев добавя, че Бербатов трябвало да му помогне да бъде възроден столичният "Академик" - единственият български отбор, побеждавал "Милан" в турнирите на УЕФА. Шефът нарича Бербатов "нарцис".

Напада и други хора от щаба на Бербо, като бизнесмена Петър Величков. Следват думи в подкрепа на Борислав Михайлов - че той най-добре усвоява средствата от ФИФА и УЕФА, като се почне от базата в "Бояна", та се стигне до игрища в селата. Така парите били най-добре оползотворени.

Личи, че интервюто с Данчев е направено още същия ден на тв изявата на Димитър Бербатов и бившите му съотборници.

Вторият разговор е с Йордан Михайлов, финансов благодетел на нашумелия преди години "Чико Бунара" (село Бяга). Той казва, че няма смисъл от конгрес сега, след като ще има редовен след няколко месеца.

И аз финал са хората от хасковския регион - натиск не им е оказван (не само сега, а и по принцип), но и не са се подписвали за събрание през септември.

Вихър Данчев и Йордан Михайлов - отново в защита на Борислав Михайлов

Клуб Z припомня, че това не е първият случай, в който специално тези двама функционери излизат в защита на Борислав Михайлов. На 13 март 2018 г. Данчев и Йордан Михайлов дадоха брифинг заедно с целия Управителен съвет на Аматьорската футболна лига. Неин председател е Румен Вълков, член на Изпълкома на БФС и приближен на Борислав Михайлов.

Само дни по-рано той бе преизбран за президент на съюза, печелейки с 463:36 срещу Любослав Пенев в хотел "Маринела". Данчев и компания обявиха, че са обидени от думи на Пенев на конгреса: "Сред вас има делегати, които не са истински футболни хора".

Вихър Данчев заяви следното пред журналисти тогава:

"За хора като нас футболът е живот и животът е футбол. Такъв е и Боби Михайлов. Ние сме вече достолепни хора, как може някой да ни притиска!? Може би знаете, че Борислав Михайлов членува в една от най-влиятелните комисии на УЕФА. Предполагам, че получава добри пари от УЕФА. Той спокойно можеше да си седи в Женева и да се чуди на кой мач да отиде в Западна Европа. Може и в България да идва. Но той стои тук. Как при това съотношение в гласовете може да се говори за манипулации?"

Йордан Михайлов на свой ред отхвърли да е имало нередности на конгреса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.