Израелският премиер Нафтали Бенет съобщи, че при посещението си във Вашингтон смята да представи на президента Джо Байдън план за възпиране на Иран. Допълнителни аргументи вероятно ще му дадат не само буксуването на преговорите за възстановяване на ядрената програма и изострянето на танкерната война около Арабския полуостров, но и от ситуацията в Афганистан.

Според източници на западни медии шокът, изпитан от Белия дом и обществеността в САЩ от бързото падане на Кабул, може да има обратен ефект, като накара Вашингтон да действа твърдо в други региони.

Бенет сподели намеренията си на правителствено заседание.

"Ще кажа на президента Байдън, че е дошло време Иран да бъде спрян, а не да му се хвърля спасителен пояс под формата на ядрената сделка, чийто срок изтече", каза премиерът.

Политикът трябва да отпътува за Вашингтон още на 24 август. Личната му среща с Байдън е насрочена за 26-и. По думите на Бенет властите на еврейската държава са разработили специален план за обуздаване на Техеран "и в ядрен аспект, и в аспекта на регионална агресия". Бенет, който тази година стана министър-председател след предсрочни парламентарни избори, не даде повече подробности.

Важно е обаче в каква атмосфера ще текат преговорите му с Байдън. В колонката си за западното издание "Ал Монитор" израелският журналист Бен Каспит цитира свои източници от разузнавателните среди, които уверяват: днешната ситуация в Афганистан дава на еврейската държава добър шанс да убеди САЩ да водят по-твърда политика по иранското направление.

По думите им шокът, изпитан и от президентската администрация, и от обществеността в Америка, може да има "противоположен ефект". Те предполагат, че унизителният афганистански провал може би ще принуди Вашингтон да демонстрира сила на други арени, включително в Близкия изток.

Всички прогнози сочат, че Бенет най-вероятно ще убеждава Вашингтон да загърби идеята за мирни преговори с Техеран.

"Американците единствени имат заслужаващ доверие, съществен военен план, който не предвижда бойни действия по суша, за да бъде унищожена или поне сериозно повредена ядрената инфраструктура на Иран - цитира "Ал Монитор" неназовани събеседници от израелския дипломатически корпус. - Твърдо и сериозно да се представи този вариант, като се покаже решимост той да бъде осъществен: ето единственият начин за излизане от задънената улица, до която стигнаха опитите да бъде спряна ядрената програма на Иран."

Нови доводи на израелците дава и поведението на иранците. Миналия уикенд военното ведомство на Ислямската република информира, че смята да засили отбранителната си дейност извън границите на Иран.

"Страната ни трябва да изиграе важна роля за укрепване на фронта на съпротивата и разширяване на защитата на националната ни сигурност извън пределите на страната", се казва в съобщение на министерството. Посочва се, че инициативата на Иран включва засилване на отбранителните възможности и "постоянно обновяване на капацитета за справяне със заплахите".

Тези доста общи изказвания на иранското министерство на отбраната накараха наблюдателите да разсъждават, че Ислямската република вече не иска да преговаря за връщане към ядрената сделка.

Още повече, че тъкмо Техеран е смятан за отговорен за изострилата се неотдавна танкерна война в Арабско море и Оманския залив, когато търговски кораби станаха обект на сериозни диверсии, включително с използване на дронове камикадзета.

Отделен повод за критики дават действията на Иран в ядрената сфера. Миналата седмица например МААЕ съобщи след проверка, че иранците са използвали 257 грама уран, обогатен до 20 процента. Това е вече третата стъпка от четириетапния план на Иран, предвиждащ отказ от ангажиментите, поети с ядрената сделка - Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД), подписан през 2015 г.

Четвъртата предполага да бъде създадена горивна плоча за реактор. На този фон западните столици изтъкват, че Техеран "няма реална нужда" от производство на метален уран, защото всичко това е "пряко свързано с разработването на ядрено оръжие".

Възстановяването на СВПД бе отделна тема на преговорите във Виена, водени с Иран от останалите участници в ядрената сделка. САЩ участваха в тях индиректно. Дискусиите бяха замразени заради президентските избори в Иран. Дошлия след тях на власт Ебрахим Раиси съобщи, че е готов да продължи преговорите и да подкрепи дипломатическите инициативи на своя предшественик, но предложи на американската страна да вдигне част от санкциите.

Както съобщи по-рано постоянният представител на Русия към международните организации във Виена Михаил Улянов, конкретна дата за връщане към преговорите все още няма - много неща зависят от иранското ръководство. Същевременно той не изключи, че иранците може да коригират позицията си.

Коментарът на Игор Суботин е публикуван в "Независимая газета". Преводът е на БТА.