Парижката полиция задържа афганистанец, който бе заподозрян за връзки с талибаните и се е намирал под наблюдение в хотел близо до френската столица, съобщи днес френската телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС и БТА.

Той бе поставен под наблюдение и бе настанен заедно с още четирима подозрителни афганистанци в хотел в община Ноази льо Гран, департамент Сена Сен Дени, северно от Париж. Бил е разпознат в евакуиращия го самолет от други афганистанци, които сигнализирали, че е талибан.

На намиращите се под наблюдение афганистанци е било забранено да напускат департамента Сена Сен Дени. Контрола за това поела полицията, която сутрин идвала на проверки в хотела, където били настанени. Задържаният афганистанец нарушил правилата и заминал за Париж, където бил арестуван.

Според телевизия Бе Еф Ем той е от групата талибани, обкръжила френското посолство в Кабул след завземането на града от екстремистката групировка.

Телевизията не изключва да е участвал в операцията за евакуация от посолството на голяма група бежанци към летището в Кабул. Предполага се, че именно заради подобна оказана на французите помощ той е получил разрешение да бъде евакуиран във Франция.

За нарушаване на правилата за пребиваване под контрола на полицията френските закони предвиждат наказание до три години затвор и глоба от 45 000 евро.

Задържаният афганистанец не е заплашен от депортиране обратно в Афганистан, тъй като Франция временно спря репатрирането в Афганистан на бежанци заради сложната ситуация в тази страна.