"Има такъв народ" да се върне на масата за преговори за съставяне на правителство, като може да излъчи и свой кандидат за министър-председател, подкрепен от останалите формации в преговорите. Например - човек като шефката на Народното събрание Ива Митева.

За това призова в ефира на бТВ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в коментар за политическата ситуация преди връчването на третия мандат за съставяне на кабинет, което президентът трябва да напрви най-късно в петък.

Както е известно, от формацията на Станислав (Слави) Трифонов заявиха, че след като не са получили подкрепа за своя проектокабинет (като не се стигна до гласуване дори за проектопремиера), няма да преговарят с нито една формация оттук насетне.

"Надявам се, че компромис може да има. Например от ИТН да предложат кандидата за министър-председател", заяви Атанасов.

И изрази надежда, че намало да е "предишния" (Пламен Николов), защото той нямал "капацитета". 

"Човек като Ива Митева. Такъв човек ни трябва", допълни. 

И после уточни: "Човек с такива качества" (като нейните).

По думите му правителство не може да има без ИТН да се върне на масата на преговорите. Трябвало да имаш дебела кожа в политиката.

"Ние сме готови за това да се направи брейнсторминг между 4-те политически сили и да предложим на г-н президента изход от ситуацията" - заяви още Атанасов по повод предложението на Мая Манолова ДБ, ИБГНИ, БСП и ИТН да преговарят тази седмица - преди връчването на мандата. Като обаче посочи, че би било добре и президентът да инициира консултации.

Посочи още, че и ДБ е готова на кадрови компромиси. Както и че служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов го изненадал приятно с твърдия си подход (Стоилов поиска "импийчмънт" на главния прокурор Иван Гешев).

"Има конкретни факти, които говорят за координация между ИТН и ДПС. Това, което се случи в бюджетната комисия - срок от три дни - за номинации за управител на БНБ - заедно го направиха", посочи обаче Атанасов, визирайки слуховете, че депутатът от ИТН Любомир Каримански се стяга за гуверньор на банката и правилата го обслужват.

Избори 2 в 1 не е добър вариант, защото "тежко ще разфокусираме хората", смята още съпредседателят на ДБ. Политическите партии ще правят кампания за парламент, кандидатите - отделно. Избирателите щели да се чудят с кого да се занимават, смята той.