Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като днес от левицата отказаха да участват в разговори между формациите, които може да получат третия мандат за съставяне на правителство, на които да се реши и коя от тях да го вземе, авторката на идеята Мая Манолова призова президента Румен Радев да свика консултации в рамките на тази седмица. До петък (включително) Радев трябва да връчи мандата.

Както Клуб Z писа, вчера съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме" предложи ИБГНИ, "Демократична България" и БСП да използват седмицата, за да разговарят - да се разберат кой да вземе мандата, после за приоритетите на едно проектоправителство и накрая за неговия състав.

Днес обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа - било противоконституционно и не можело да се диктува на държавния глава на кого да връчи мандата. Вместо това тя поиска разговори между експерти - по актуализацията на бюджета.

От "Има такъв народ" пък още преди седмици заявиха, че няма да участват в никакви преговори и излизат в опозиция (на неясно какво, вероятно на служебното правителство, тъй като мнозинство в парламента няма, б.р.). 

"За нас подобно поведение е необяснимо, защото очакването на хората е именно да бъдат положени усилия, да бъде направен компромис, политическите лидери да преглътнат партийното си его и да загърбят дребните политически и партийни сметки, за да има правителство", заяви днес Манолова на брифинг пред сградата на Народното събрание.

И очерта три задаващи се кризи.

"Така че е време за лидерство и след като политическите лидери не са готови да проявят лидерство и да загърбят тесните политически интереси на своите формации, призовавам президентът Радев да инициира консултации преди връчването на третия мандат, за да не бъде загубено ценно време за постигане на съгласие", допълни тя.

Не е честно постигането на съгласие да става заложник на партийни интереси - смята още Манолова.

По думите й дните до петък щели да бъдат пропилени с отказа на БСП и ИТН да участват в предварителни разговори.

Че разговорите че са противоконституционни Манолова определи като "абсурдно". "Разговорите не могат да противоречат на конституцията. Напротив - това е ролята на партиите и лидерите", заяви още.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.