Часове след първите нови мерки срещу пандемията от месеци, депутатите на "Има такъв народ" излязоха с позиция - да не "дискриминираме" неваксинираните си съграждани.

Как ги дискриминират новите мерки? По същия начин, по който и всички държави в ЕС "дискриминират" на границите си. В новата заповед на здравното министерство се позволява на събития, заведения и бизнеси с клиенти или да работят на 50% капацитет, или да работят на 100%, но само ако всички - персонал и клиенти - са или ваксинирани, или преболедували, или получили отрицателен тест в последните 72 часа.

Логично, ваксинираният просто трябва да представи своя сертификат, а неваксинираните, които не са изкарали болестта, ще трябва да плащат и да се подлагат на PCR тест - по същия начин, по който им се налага преди почивка в Гърция.

Тази практика в множество страни в Европа и по света се оказа нарушаване на базовите права за хората на Слави Трифонов. Предложиха ли те алтернатива? Предложиха ли някакви мерки, методи за овладяване на пандемията, подходи към окуражаването на ваксинацията? Не.

Подобно на подхода им към съставяне на кабинет, и по отношение на пандемията от "Има такъв народ" демонстрираха само и единствено безотговорност.

Тази безотговорност обаче не е случайна. И не е изненадваща - още в края на юли Тошко Йорданов и Андрей Чорбанов поставиха под съмнение безопасността и ефективността на ваксините от парламентарната трибуна и изтъкнаха, че най-добре било за българите "да могат да работят и да живеят по нормален начин".

Болните от COVID-19 не могат да работят. А починалите от COVID-19, статистика, по която България е сред първенците в Европа и света в последната година, съвсем.

Разбира се, предстоят избори, и хората на Слави Трифонов са се прицелили в новата най-голяма група от електората - тези, които не искат да се ваксинират. Според проучванията това са между 60% и 70% от българите.

Това не е и без прецедент - пропутиновската, популистка и патриотарска партия "Възраждане" остана извън парламента, но победи всички останали формации от този тип и мина 3% на вота. Именно с тази тактика - като наблегна тежко на антиваксърската реторика.

Към симпатизантите на Слави има само един въпрос - стига ли ви?