"Тази координатна система вече е остаряла. Десни партии вземат леви решения, леви партии вземат десни. В кръга на шегата ще ви кажа, че нашата партия не е нито вляво, нито вдясно, тя е отгоре - над всички". 

Това заяви днес пред БНР Тошко Йорданов - заместник-председател на партията "Има такъв народ", на въпрос каква е идеологията на новата формация на Слави Трифонов. Сценаристът гостува в предаването на журналиста Петър Волгин, където неколкократно бе помолен да коментира политическите позиции на партията по въпроси, различни от трите въпроса на инициирания от "Шоуто на Слави" национален референдум. 

Според Йорданов обаче хората в страната не се интересуват от това дали една партия е лява или дясна, защото "за избирателите са важни практицизмът, честността и моралът". "Има такъв народ" била създадена с една единствена цел и хората в нея нямало да се отклонят от исканията за изпълняването й. 

"Има такъв народ" няма да отстъпи от три свои искания, които бяха завени в референдума, проведен от тях преди години - за мажоритарни избори в два тура, намаляване на субсидията на партиите на 1 лев и електронно дистанционно гласуване."

Според него всички други въпроси са изместване на фокуса. А той сам по себе си е един - "изпълняването на волята на 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума".

Йорданов за пореден път повтори, че партията в никакъв случай няма да се коалира с ГЕРБ, ДПС и БСП. 

"Патриотите и "Воля" не ги броим. Когато стане ясно кои партии влизат в парламента, бихме могли да водим разговор с тях, но ще тръгнем от трите точки от референдума, за които категорично настояване", поясни той все пак. 

Заместник-председателят на новата формация коментира и последните социологически проучвания, които продължават да дават засилваща се подкрепа за "Има такъв народ". Йорданов обаче бе доста лаконичен, обяснявайки, че по принцип в екипа нямат особено доверие на социологията в България, имайки предвид, че почти всички агенции предричаха тотален неуспех на инициирания от тях референдум (допитването в крайна сметка не събра нужната активност, за да станат отговорите на гласувалите задължителни за изпълнение от съответните институции - б.р.)

"Ако са верни тези данни - отразяват тенденция, затова гледаме на тях като на тенденция. Доверие обаче имаме само на международни агенции".