Стойчо Младенов даде първото си изявление като старши треньор на ЦСКА-София, след като в понеделник зае поста на мястото на уволнения Любослав Пенев.

Това стана при заминаването на "червените" за Латвия, където утре от 17 часа е реваншът срещу "Лиепая" в Лигата на конференциите. Първата среща завърши 0:0 и ако искат да продължи, българският тим трябва да спечели. Правилото за предимство при гол (голове) на чужд терен вече не важи.

Младенов беше предпазлив в изказването си, тъй като, както се изрази той, още не е встъпил в работата, опознава футболистите. Досега е гледал два мача на тима - срещу "Лиепая" и ЦСКА 1948. Поради тази причина отказа да говори за цели, но генерално целта му е най-после да изгради отбор в ЦСКА-София, а не на всеки трансферен прозорец да се прави нов.

Типично за ЦСКА било да се работи под напрежение. Още не е разговарял с Любослав Пенев, надява се това да стане през следващата седмица. Предшественикът му още не си е взел "довиждане" с тима.

Как се е променил Стойчо Младенов, това бе първият въпрос?

"Нормално е, с годините, ставаме по-мъдри, по-устойчиви, така че има промяна, във всеки един човек има промяна. Отборът, за съжаление, само два мача съм му гледал, надявам се бързо да се опознаем взаимно със състезателите, през тези дни поработихме, разговаряхме, така че напредваме в това отношение", отвърна той.

Ще тропа ли по масата, както го е правил?

"Когато има неправда, няма да мълчим, надявам се всичко да бъде феърплей, да бъде на високо професионално ниво от всяка една страна, така че да няма недоволни. В крайна сметка едно ръководство прави промени, когато нещата не вървят. Надявам се това да бъде за добро и оттук-нататък не да правим на всеки един трансферен прозорец селекции, време е да направим отбор. Това е идеята.“

Нататък от думите му излезе, че той е подписал договор за две години. Има пълен картбланш и доверие от страна на Гриша Ганчев и сина му Данаил Ганчев, който, както се изрази треньорът, е "оперативният човек" в управлението на клуба. 

"Ръководството в лицето на Гриша Ганчев изключително успешно се справи с всички финансови проблеми на клуба. Клубът е изчистен, няма задължения, така че оттук-нататък ще започнем да градим отбор, който в тези две години да бъде достатъчно боеспособен на всички фронтове, на които ЦСКА е свикнал да участва, както в шампионата в България, както и за Купата, така и в евротурнирите.

Картбланш? Навсякъде съм успявал това нещо да го постигна, надявам се и тук в лицето на собственика и на оперативния човек Дани Ганчев имам нужната подкрепа, даден ми е пълен картбланш, така че в това отношение съм напълно спокоен".

Той загатна, че има кадрови проблеми с контузени систезатели, но отказа да ги назове поименно. Явно за да търси изненада срещу "Лиепая". Валентин Антов пътува с тима, но за него ще се решава преди мача 

Младенов отговори, че назначението му е станало в неделя вечерта, а не както се твърди - по-рано. Въпреки това не бе много словоохотлив по темата.

"Аз не знам кога е била ясна съдбата на Любо Пенев, но всички тези неща се решиха вечерта след мача, така че в подробности няма да изпадаме, предпочитам да не се занимаваме с всички тези неща, защото това са клюки, интриги, то около мен винаги има интриги, когато съм в ЦСКА. Предпочитам да коментираме предстоящия мач, всичко останало, може да го оставим за следващата седмица. 

Не можахме да се видим с Любо, аз очаквах да дойде да си вземе довиждане с отбора, може би ще дойде следващата седмица, тогава ще имам възможност да поговоря с него. Ние сме хора, които се уважаваме и когато имаме нужда от подкрепа, си помагаме взаимно", обясни Младенов.

Как е заварил отбора след ексцесиите на "Българска армия" миналия четвъртък?

Естествено посърнали, особено чужденците са по-чувствителни, но това са неща, които се случват във футбола. За съжаление това е един изключително неприятен инцидент, надявам се оттук-нататък да няма вече такива, защото отражението, което се даде не само в Европа, но и в света... И от Бразилия ми звъняха хора, които видяха какво се случва и се възмутени изключително много, надявам се това абсолютно никога повече да не се случва в ЦСКА. Защото имаме най-добрата публика, най-многобройната, фенове, които безкрайно много обичат клуба си, но трябва в такива моменти разумът да надделява, а не емоцията“.

Той завърши със следното:

"В ЦСКА, който не е свикнал да работи под напрежение, значи не е за ЦСКА, така че аз съм готов да преодолея това напрежение, дори и аз съм го предизвиквал умишлено, за да мога да влияя психологически на противниците, така че това са неща от самата игра. Нека не говорим за цели, още не съм встъпил в работа, не познавам футболистите. Надявам се с това ново ръководство да работим в юмрук, да създадем един отличен колектив между чужденци и българи, да няма разлика, аз никога не съм правил такава разлика, така че в това отношение трябва по най-бързия начин да се справим."