Стойчо Младенов е новият старши треньор на ЦСКА-София, заменяйки на поста уволнения вчера Любослав Пенев. С "червените" се разделят още изпълнителният директор Пламен Марков и главният мениджър Стойчо Стоилов, съобщиха от клуба.

Бившият футболист на ЦСКА Филип Филипов става изпълнителен директор. Алън Пардю продължава като съветник на акционерите - по футболните въпроси.

Ето цялото съобщение на официалния сайт на ЦСКА-София:

"Уважаеми армейци,

Уведомяваме Ви, че днес е взето решение да бъде подменено цялото ръководно тяло на ПФК ЦСКА СОФИЯ. Със своите длъжности се разделят изпълнителният директор, главният мениджър, пресаташето, старши треньорът и неговият екип.

Длъжностите "Спортен директор", "Технически директор" и "Главен мениджър" се закриват, а дейността има ще се аутсорсва на голяма немска компания. Мистър Алън Пардю става съветник на акционерите по футболни въпроси.

Новият старши треньор на ЦСКА ще бъде Стойчо Младенов, който ще поеме поста заедно със своя щаб.

Занапред изпълнителен директор ще бъде Филип Филипов.

Бъдете здрави!

От акционерите.

ЦСКА над всички и всеки!"

Засега няма яснота коя е германската компания и какво точно значи "аутсорсване" на длъжности. Може би, че тя ще се заеме с тях. Досега Пардю беше технически директор, а Стойчо Стоилов - главен мениджър.

Предстои да се разбере и до каква степен въпросната компания ще влезе в управлението на ЦСКА-София. Или просто е наета. Отдавна се говори, че Гриша Ганчев търси партньор или че изобщо иска да се освободи от финансирането на клуба. Такова намерение той заяви по-рано тази година.

Това са най-големите промени, откакто Ганчев пое ЦСКА през 2015 г. и го трансформира в ЦСКА-София.

Ясно е, че преговори със Стойчо Младенов са водени от дни, а не е бил назначен снощи. Ясно е какво се цели - червената общност да бъде успокоена, тъй като една легенда и любимец се заменя с друга. От гледна точка на треньорските успехи Младенов дори е още по на сърце в Сектор Г - ставал е шампион с ЦСКА и е побеждавал рекорден брой пъти "Левски".

Ясно е още нещо - тази година ЦСКА-София се цели в титлата. Стойчо Младенов не би поел отбора в противен случай. Има и друго - той не би се хванал без гаранции за стабилни финанси, както за неговата заплата и на екипа му, така и за трансфери на футболисти. Личи нещо, което Младенов иска отдавна - да изпълнява функциите на мениджър от английски тип и да има пряк достъп до собствениците. С минимален брой директори по оста. 

Стойчо Младенов

Той е на 64 г. Бивш футболист на ЦСКА, едно от най-големите имена в историята на клуба. Досега четири пъти е бил старши треньор на "червените" (2002-2003 г., 2007-2008 г., 2012-2013 г., 2013-2015 г.). Последният наставник, направил ЦСКА шампион - през 2008 г.

След 2015 г. беше начело на "Ат Итихад" в Саудитска Арабия, а след това близо пет години в Казахстан, където води "Атирау" и "Кайсар", с който спечели Купата на страната. През 2020 г. той се прибра в България. Дебютът му ще е в четвъртък в Латвия срещу "Лиепая". Ще е необходима победа, за да продължи в Лигата на конференциите.

А ако e истина, че срещата с "Арда" от втория кръг на Първа лига ще бъде отложена, Младенов ще излезе "челно" срещу "Лудогорец" на 8 август на "Българска армия".

Любослав Пенев

Спечели последния трофей за ЦСКА-София - Купата на България. Беше начело на отбора от края март. Отборът стартира лошо сезона - със загуба от "Лудогорец" за Суперкупата и нулево равенство с "Лиепая". 

В сряда Пенев заяви на пресконференция, че в клуба има хора, които получават заплати, а работят срещу интересите му. На следващия ден стана случката със Стойчо Стоилов на "Българска армия" след срещата с "Лиепая".

Снощи Пенев бе изгонен от съдията в края на мача с ЦСКА 1948 (4:2). Така той не застана пред медиите за последен път. Поведението на Любо изглеждаше странно, остана впечатлението, че си заработи червения картон нарочно. Явно е знаел, че го сменят.