Този филм не е за лято в рая - по Дони и Нети. Но сме го гледали и явно ще продължим да го гледаме. Той има два сюжета. Първият е как драматичните събития драматично се пренесоха от "Герена" на "Българска армия".

Феновете на ЦСКА се забавляваха със ставащото в "Левски" - шоуто, осигурено от Наско Сираков и Джоузеф Диксън. Всичко беше прекрасно - ЦСКА-София бе спечелил Купата, правеше селекция и кроеше планове най-сетне да детронира "Лудогорец", начело с Любослав Пенев.

Не щеш ли, мачовете започнаха и след загуба, равен и победа, Пенев бе "похарчен". Четири дни, след като клубът му се врече във вярност и атакува на официалния си сайт онези, които "плетяха интриги", пишейки и говорейки как може да бъде сменен. По това време най-вероятно вече са се водели преговори със Стойчо Младенов, тъй като такова назначение не става за ден-два.

Това бе втората сюжетна линия - пак поизтъркана вече. Един своенравен и ексцентричен треньор излиза и казва публично, че в клуба имало хора, които били на заплата, но работели срещу него. Но иначе всичко било точно. Не бе нужно да си кой знае колко навътре, за да усетиш, че въпросът бе не дали, а кога Пенев ще бъде изритан отново.

Въпреки това поне повечето привърженици на ЦСКА-София изразяваха реакции на изненада, гняв и възмущение около полунощ. Те обаче бързо отминаха - тази сутрин ги чакаше приятна изненада. Стойчо Младенов. 

Ако погледнете социалните мрежи, ще видите, че скоро не е имало такава еуфория сред "червените". Дори Любослав Пенев не бе посрещан така. Стойчо Младенов е екзекутор на "Ливърпул", човек, побеждавал "Левски" като треньор повече от всеки друг на "Армията". Човек, който удря по масата, открито предизвиква съперници, говори за обединение, за юмрук, за цесекарска общност... Силен характер, боец, и той голям чешит.

Назначението на Младенов показва няколко неща и те отново са изцяло на повърхността, дори не между редовете.

На първо място Гриша Ганчев смени един любимец с друг. Много по-важно е с какво е съпроводена промяната - чистка в управлението. Няма ги вече Пламен Марков и Стойчо Стоилов (може би не напълно?), а няколко директорски поста са "аутсорснати" на външна компания, каквото и да значи това в конкретния случай.

Искахте Стойчо - ето ви Стойчо. Младенов. Искахте Стойчо аут, ами вече е аут. Стоилов. Искахте да няма толкова директори и тежка структура, няма.

Този сюжет е нов. И е много вероятно да е предизвикан от самия Стойчо Младенов. Той винаги е заявявал открито, че иска да работи като мениджър от британски тип - с много власт, с първата и последна дума за трансферите и с минимален брой хора между него и собственика на клуба. Дава му се.

Той работи със свои агенти, понякога и със семейството около себе си, както бе в ЦСКА не толкова отдавна. Скъп е, но както обича още да казва, знанията му струват пари. Ганчев поне ще спести от директорски заплати. Досега глас №1 за трансферите бе Стоилов. Вече няма да е така. Това е голяма промяна.

Стойчо Младенов в ЦСКА-София е сигурен знак за още нещо - в клуба има пари и легендата е получил уверения, че ще бъде обезпечен. Той иначе не би се хванал и онези, които го познават, са наясно.

А това от своя страна ни отвежда към един от основните изводи, нещо, за което предупредихме още зимата - поне в обозримо бъдеще Гриша Ганчев едва ли ще си тръгне от Борисовата градина. Не правиш такива реформи и не се обвързваш със Стойчо Младенов, ако скоро ще хвърляш кърпата.

Стойчо Младенов е последният коз на Гриша Ганчев в опита да бутне "Лудогорец" и отново да спечели феновете на ЦСКА-София на своя страна. Пределно ясно е, че с острие като Стойчо "червените" тръгват на битка за титлата, каквато не се обявявали досега - не и толкова открито. 

Самият той вероятно е наясно, че победи над "Левски" отдавна не стигат - големият враг е друг. А сега той изглежда по-силен, отколкото беше в последните 2-3 години. Което поражда интрига. Даже първите тестове на Младенов са като по поръчка - европейски мач (може и повече) и двубой с "Лудогорец" на "Българска армия" на 8 август.

Работилият доскоро в Казахстан треньор се изправя не само срещу външни противници, а и срещу практика, превърнала се в култура в ЦСКА-София - клубът сменя по двама-трима треньори на сезон. Най-дълго се задържа Стамен Белчев в първия си период - близо година и половина от есента на 2016-а до май 2018 г. Но няма нито един, който да е започнал и изкарал цял сезон, откакто Ганчев е начело.

Какво ще стане, ако и с Екзекутора не се получат нещата? Нищо. Ще се почне пак отначало с легенди (Любо Пенев винаги е под ръка), екзотики (Еди Йорданеску, Нестор Ел Маестро), странности (екипи като с Димитър Пенев и Люпко Петрович, Милош Крушчич)... На бели коне биха могли да се върнат и отстранените директори. Нещо обаче окончателно може да се пречупи в Сектор Г към това управление, ако и със Стойчо не стане.

Пак ни чакат интересни времена. А цесекарите трябва да се настроят винаги да очакват неочакваното. Ако още не са. Благодетелят на техния клуб пак ще ги излъже. Както ги излъга в сряда привечер. И още няколко пъти преди това.