Любослав Пенев направи интересно изказване в познатия си маниер по повод слуховете за обтягане на отношенията между него и ръководството на ЦСКА-София заради напускане на кондиционния треньор Кирил Динчев.

Тези спекулации съвпаднаха и с крушението срещу "Лудогорец" за Суперкупата - 0:4 в събота.

Дни по-рано стана ясно, че Динчев, който си спечели славата на добър специалист, а освен това е приближен на хора "от най-високо" в Борисовата градина, вече не е част от щаба на Пенев. Функциите му се поемали от Пабло Караско. Всичко било по волята на бившата деветка на "Валенсия" и "Атлетико" (Мадрид).

В крайна сметка Динчев остава на "Българска армия", но вече ще работи в школата. Самият Пенев потвърди това.

"Работя много спокойно и без напрежение - така започна носителят на Купата за миналия сезон. - За мен се говорят и пишат много лъжи. Гледам, от четири-пет дена излизат различни статии по повод промени в нашия щаб.

Искам  ясно и точно да кажа, че човекът, който напусна - Киро Динчев, един от помощник треньорите, ми се обади преди 10 дена. Искам да уточним това веднъж завинаги и повече да не се спираме на темата. "Старши, искам да напусна, не искам повече да съм част от този треньорски щаб". "Окей, перфектно, голям човек си, имаш глава на раменете, вземаш своите решение. Няма проблем, ела на другия ден, вземи си довиждане с футболистите". Всичко е съвсем нормално, продължаваме да работим.

Предполагам, че в тази посока разпитваш какво се случва и какво не. Това е. Аз съм треньор и се занимавам с това да тренирам футболистите. Нямам правомощията да уволнявам, да гоня или назначавам който и да било в клуба. Не е моя задача. Работя с отбора.

Вече четири-пет дена циркулират някакви истории по пресата. Това е истината. Пожелахме си успех. Киро работи в школата и така нататък. Аз не мога да накарам никого да работи насила с мен, дали ще е треньор, футболист, без значение кой е. Живи и здрави, продължаваме напред."

Той продължи със следното:

"Коментират се много неща, аз не знам кой с кого е добър или лош приятел. Не знам кое семейство с кое семейство какви взаимоотношения има. Не е моя работа.

Прави впечатление - една от тези истории, които се публикуват и това е умишлено, за да се разконцентрира отборът, коментира се какви тренировки сме правили и по какъв начин сме ги правили. Стигам до много ясно и точно заключение, че това е информация, филтрирана към определени журналисти от човек или хора, не знам, аз не знам, просто разсъждавам..., които работят в ЦСКА.

Получават заплати от ЦСКА. Но работят срещу клуба.

И работят само и единствено в свой личен интерес. Това е моето заключение от това, което виждам. Този или тези, които изнасят тази информация, не са от ЦСКА. 1000 процента. Коментарът по упражненията - първо не разбират, второ, целта им е коренно различна: да няма спокойствие в съблекалнята на ЦСКА. Това е нещо много важно."

Малко след това Пенев добави следното на въпрос - дали има подкрепата на управниците на ЦСКА-София: 

"Чувствам подкрепата, всеки ден имам срещи не с цялото ръководство, но с част от ръководството. И съм абсолютно спокоен. Малко отварям скобата, тъй като прекалено много се проговори, че уволнявам, назначавам... Няма такова нещо. Моята задача е коренно различна. Един път завинаги ние трябва да сме наясно, че между нас не може да се случват такива неща.

Всеки, който е в ЦСКА, трябва да работи за каузата ЦСКА. И да приключим със схеми, интриги... Трябва да бъдем честни, трябва да работим за ЦСКА. Моето мнение е, че ЦСКА е над всички. Всеки да си прави сметката, това е, което усещам и коментирам с вас и пред вас, на фона на това, което се случва."

А пресконференцията на Пенев бе по повод утрешния първи мач от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите срещу латвийския "Лиепая" от 20 часа на ст. "Българска армия". Той увери, че загубата от "Лудогорец" е забравена, грешките ще бъдат коригирани. Доволен е от подготовката, преминала е "перфектно".

Кратък коментар от Клуб Z

Думите на Любослав Пенев не са добър знак. Той говореше подобни неща и през пролетта на 2019 г., когато след само седмици начело на отбора реши да си тръгне посред първенството. Конфликтът му бе най-вече с мениджъра Стойчо Стоилов. Пенев тогава заяви, че имало "вътрешна опозиция" и т.н.

Ако отборът сега се коригира с добри резултати в Европа и в първенството, което стартира в края на седмицата (първи съперник е ЦСКА 1948, победил ЦСКА-София в края на миналия сезон), може и да се размине катаклизъм.

Но ако не стане така, Пенев може и да не дочака есента като старши треньор на ЦСКА-София. Независимо, че има подкрепата на феновете - Гриша Ганчев е показал, че обикновено не се съобразява с тях, когато трябва да вземе решение за наставник или футболист. В случая именно той не е останал доволен от разрива в отношенията между Пенев и Кирил Динчев. И не само той.

Позиция на ЦСКА-София

Привечер на официалния сайт на "червените" бе публикувано следното съобщение:

Армейци,

Собствениците на клуба, цялото оперативно и техническо ръководство, както и всички служители, работещи и милеещи за армейската кауза, искаме да изразим своята огромна и безрезервна подкрепа към старши треньора на тима Любослав Пенев.

Всички ние, нито за миг не сме се съмнявали, че легенда, харизматична и авторитетна личност като него са правилният избор да бъде начело на ЦСКА.

‚Доброжелателите“ ни обаче не мислят така. Ровят, лъжат, фантазират, интригантстват… Прекалено са малки и нищожни за да им обръщаме специално внимание. Категорично заявяваме позицията си, че сме зад Любо Пенев и силно вярваме, че с роден победител като него начело най-доброто за клуба ни тепърва предстои.