Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания "Блу ориджин" договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През април НАСА възложи на конкурентната компания "Спейс екс" на Илон Мъск договор на стойност 2,9 милиарда долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на "Блу Ориджин" и на подизпълнителя в областта на отбраната "Дайнетикс". Тогава "Блу Ориджин" си партнираше с "Локхийд Мартин", "Нортроп Груман" и "Драпър".

НАСА аргументира решението си с предисторията на "Спейс Екс" в орбиталните мисии и с други фактори. Според Безос обаче без конкуренция в тази област краткосрочните и дългосрочни амбиции на НАСА относно Луната ще се отложат, в крайна сметка ще струват повече и няма да служат на националните интереси.

"Блу Ориджин" е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на "Спейс Екс". Становище в тази насока ще има в началото на август. Според "Блу Ориджин" НАСА несправедливо е отдала приоритет на "Спейс екс", като му е позволила да коригира предлаганата цена.

Безос и Мъск са респективно най-богатият и третият най-богат човек на света, според сп. "Форбс". Офертата на Безос към НАСА идва броени дни, след като той летя с още трима души до ръба на космоса на борда на капсулата "Ню шепард".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.