Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Седмица след като Ричард Брансън полетя до ръба на космоса (50 мили надморска височина над Ню Мексико) на борда на "Върджин Галактик", друг милиардер ще го последва днес, предаде "Ню Йорк Таймс".

Джеф Безос, най-богатият човек на света, ще излети в капсулата на своята компания "Блу Ориджин", като той се е прицелил в по-висока цел - 62 мили надморска височина над Западен Тексас. Там е поставяна Линията на Карман - условната граница между атмосферата на Земята и открития Космос.

Полетът на основателя и доскорошен изпълнителен директор на "Амазон" съвпада с 52-ата годишнина от кацането на Луната на екипажа на "Аполо 11".

Ракетата на "Блу Ориджин" ще се отлепи от земната повърхност в 16 часа българско време, като живото излъчване от канала на компанията в "Ютуб" ще стартира още в 14:30 часа. Също както при полета на Брансън, при достигането до най-високата точка пътниците ще могат да откопчаят коланите и да се раздвижат при нулева гравитация.

Летателният апарат носи името "Ню Шепард" и е кръстен на първия американски космонавт - Алън Шепард.

Джеф Безос ще бъде придружаван от брат си Марк, който е създател и партньор в "Хайпост Капитал" - частна инвестиционна компания.

"Блу Ориджин" предложи на благотворителен търг едно от местата, като неизвестен участник в наддаването се сдоби с билета за 28 милиона долара. Миналата седмица от компанията обявиха, че победителят е решил да се присъедини към следващ полет заради "проблеми с графика си". Неговото място веднага бе заето от 18-годишния студент от Нидерландия Оливър Демен, който бе близо да спечели търга и впоследствие си закупи билет за втория планиран полет на "Ню Шепард". 

Четвъртият пасажер е Мери Уолъс Фънк (по прякор "Уоли"). През 60-те години на миналия век тя е била сред жените, преминали през стриктните критерии на "НАСА" по селектиране на космонавти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.