Седмица след като Ричард Брансън полетя до ръба на космоса (50 мили надморска височина над Ню Мексико) на борда на "Върджин Галактик", друг милиардер ще го последва днес, предаде "Ню Йорк Таймс".

Джеф Безос, най-богатият човек на света, ще излети в капсулата на своята компания "Блу Ориджин", като той се е прицелил в по-висока цел - 62 мили надморска височина над Западен Тексас. Там е поставяна Линията на Карман - условната граница между атмосферата на Земята и открития Космос.

Полетът на основателя и доскорошен изпълнителен директор на "Амазон" съвпада с 52-ата годишнина от кацането на Луната на екипажа на "Аполо 11".

Ракетата на "Блу Ориджин" ще се отлепи от земната повърхност в 16 часа българско време, като живото излъчване от канала на компанията в "Ютуб" ще стартира още в 14:30 часа. Също както при полета на Брансън, при достигането до най-високата точка пътниците ще могат да откопчаят коланите и да се раздвижат при нулева гравитация.

Летателният апарат носи името "Ню Шепард" и е кръстен на първия американски космонавт - Алън Шепард.

Джеф Безос ще бъде придружаван от брат си Марк, който е създател и партньор в "Хайпост Капитал" - частна инвестиционна компания.

"Блу Ориджин" предложи на благотворителен търг едно от местата, като неизвестен участник в наддаването се сдоби с билета за 28 милиона долара. Миналата седмица от компанията обявиха, че победителят е решил да се присъедини към следващ полет заради "проблеми с графика си". Неговото място веднага бе заето от 18-годишния студент от Нидерландия Оливър Демен, който бе близо да спечели търга и впоследствие си закупи билет за втория планиран полет на "Ню Шепард". 

Четвъртият пасажер е Мери Уолъс Фънк (по прякор "Уоли"). През 60-те години на миналия век тя е била сред жените, преминали през стриктните критерии на "НАСА" по селектиране на космонавти.