Точно за 2 часа и 17 минути - по строен сценарий, без излишно напрежение, но и без особен ентусиазъм 46-ото Народно събрание се конституира. Но вече поднесе първите изненади - депутатите на "Има такъв народ" и ГЕРБ не застанаха за общата семейна снимка - събитие, абсолютно протоколно.

И ако за ГЕРБ, изпаднала в изолация и в този парламент, това действие може да се каже, че е обяснимо, то за народните избраници от формацията на Станислав Трифонов е меко казано странно. Още повече, че на първия ред на снимката бе позиционирана прясно избраната от техните редици председателка на НС - Ива Митева. Оказа се, бойкот от страна на ИТН няма. А народните избраници просто не са разбрали, че в този момент навън се случва "фото", обясниха пред Клуб Z те.

Малко преди това Митева получи подкрепата и на трите “партии на промяната”, но и на ДПС. На свой ред тя спокойно се сдоби и със заместници, а президиумът е дежавю от 45-и парламент – Виктория Василева, Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов, Мукадес Налбант...

Единственото свежо попълнение е Росица Кирова – някога активистка на Слави, "изловена" да се вози в "джипката", днес издигната до високия парламентарен пост от ГЕРБ, след като бившата първа сред равни от партията на Бойко Борисов – Цвета Караянчева, така и не попадна в новото издание на законодателната институция.

Преди отново Мика Зайкова – най-възрастната в залата, да удари първия парламентарен звънец и да внесе усмивка в рутинната иначе (и по процедура, и като усещане) тържествена парламентарна работа в първия ден, депутатите започнаха да се събират, да се групират по политически принцип, да разговарят в кулоарите...

“Новобранците” от “Има такъв народ” вече по-уверено усвояваха кулоарите – все пак имат цели няколко пленарни заседания актив в биографията си от предния път, и то многочасови. И макар да имаше липсващи на семейната снимка, селфитата вътре в пленарната зала бяха задължителни за всички групи.

Избраниците от партията на Станислав (Слави) Трифонов този път не пристигнаха демонстративно на парадния вход, постлан с червен килим с бял автобус, който предизвика след 4 април шеги и закачки заради аналогията с "нощта на белия автобус" от протестите срещу кабинета "Орешарски". Не че не влязоха в сградата отново компактно, но пък видимо вече им бе дадена свобода да опознават самостоятелно кулоарите. 


Повечето министри от служебното правителство се появиха заедно, идвайки пеша от сградата на "Дондуков" 1 и чинно останаха през цялото време в парламентарната “кошара”, вляво от трибуната.

А от ложата ги наблюдаваха и президентът Румен Радев, и вицето му Илияна Йотова, които също дойдоха пеша.

За разлика от предния път, държавният глава се въздържа от парламентарна реч – реши да мълчи. След като вече бе споделил мнение пред медиите на червения килим...

Интриги и послания. Послания и интриги

Макар и вяло в сравнение с ентусиазма, белязал конституирането на 45-ото НС, интригата в 46-ото се завъртя още в първите минути - ще бъде ли избрана Ива Митева за председател. Тя бе породена заради появилия се вчера кулоарен слух, че от "Има такъв народ" я спрягат за министър-председател.

Най-коментирано обче бе поведението на левицата и в частност - на лидерката Корнелия Нинова и решението й да издигне с групата си от "крупните" 36 народни представители и след второ поредно изборно дъно... председател на Народното събрание - Кристиан Вигенин. При гласуването в залата предложението, разбира се, не мина.

Но пък спекулациите тръгнаха мигновено поради факта, че ДПС, а не БСП подкрепи Ива Митева за поста. Не я подкрепи, без изненада, и ГЕРБ.

"Сега е моментът, в който БСП може да елиминира влиянието на Движението и да подкрепи едно проектоправителство на т.нар. партии на протеста. Вместо това левицата излиза в опозиция заедно с... ГЕРБ", коментираха разочаровани социалисти. 

Поведението на Нинова се определя като ключово именно заради това - от подкрепата на БСП зависи парламентарно мнозинство. Още повече след днешните заявки на различните участници в парламента, от които стана ясно, че този път има воля за съставяне на правителство от т.нар. партии на протеста.

 А ето и заявките на всички парламентарни групи:

Председателят на парламентарната група на ИТН и зам.-шеф на партията Тошко Йорданов, бе кратък, но ясен (този път) в декларацията си от парламентарната трибуна:

"В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации от партиите за промяна на държавата са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет, защото това е посоката, в която трябва да се развива страната." 

Съпредседателят на "Демократична България" - Христо Иванов обяви курс към намиране на консенсус около дебата за съдебна реформа, който минава през изменения в конституцията и намекна:

"Никакви прилагателни "партии на протеста, партии на промяната", нямат смисъл, ако те не бъдат гарантирани с действия. Кои са партиите на промяната, ще се разбере от решенията ни".

"Нищо няма да ни спре да се върнем на площадите при първия знак, че в тази сграда се извършва подмяна на волята на хората", заплаши и съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме" - Мая Манолова.

А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като нападна говорещия преди него Иванов заради "Сарайския модел", влезе в обичайния за партията балансиран тон, повтаряйки старата теза на Движението - да има правителство с широка подкрепа.

"Не очакваме власт за самата власт. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Да се справим с много задачи, за да бъдем поне на крачка на държавите от ЕС", даде заявка той.

Според него резултатите от изборите показват, че народът искал промяна.

"Това минава през диалог и необходимите компромииси в името на голямата цел. Политическа мъдрост, държавническо мислене, експертен капацитет."

На този фон лидерката на левицата започна изказването си с това, че ИТН вече била системна партия и пак даде заявка, че БСП иска да получи мандат за съставяне на правителство, ако не се реализира този на партията на Трифонов. Като опита да изкуши "партиите на протеста" с обещанието, че в нейния кабинет щяло да има и министри от харесваното и от масите, и от политическите представители (с някои изключения, разбира се) - служебно правителство.

И така, след всички тези заявки и семейната снимка с липсващи елементи, се събра председателският съвет, за да уточни програмата за работа на новото - 46-ото Народно събрание. А междувременно в деловодството вече бяха депозирани първите девет законопроекта...