Очаквано - Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на 46-ото Народно събрание. Представи я като номинация лидерът на групата Тошко Йорданов, прочете биографията й и не се впусна в повече обяснения. Митева, която има дълъг парламентарен стаж като експерт, бе първа сред равни и в краткото 45-о Народно събрание. 

Председателстващата парламента най-възрастна народна представителка Мика Зайкова пожела на Митева да си тръгне от този стол след 4 години.

Изненадващо обаче и лидерката на БСП Корнелия също предложи кандидат за поста, въпреки че парламентарната традиция повелява спечелилата изборите партия да излъчи председател. Прецедент имаше само през 2013 г., когато начело на НС застана Михаил Миков от БСП, въпреки че левицата бе втора на парламентарния вот.

Кандидатът на Нинова бе Кристиан Вигенин - бившият външен министър, евродепутат и зам.-председател на 45-ото НС. 

Последва гласуване - по азбучен ред на кандидатите. Така първа на вниманието на залата бе предложена Ива Митева. И бе избрана - със 137 гласа "за", 1 "против" - от БСП, и 99 "въздържал се", от които 63 от ГЕРБ. ДПС подкрепи Митева.

Оказа се, че гласувалият "против" е Георги Кадиев от групата на БСП. Сам призна и обясни защо от трибуната - като мотивите нямат нищо общо със самата Митева.  

"Липсата на разговори между политическите партии преди това гласуване е причината да гласувам "против". Това гласуване е тест за гласуването на правителството.

Гражданите ни казаха 2 неща на изборите - първо: отстранете досегашните управляващи и второ - направете го заедно. Липсата на политически разговор ще доведе до провала и на този парламент, а отговорността е изцяло на ИНТ. Те са победители, те трябва да поемат инициативата.

Липсата на разговор ще върне ГЕРБ на власт. Разделителната линия на партии на статуквото е изкуствен. Няма корумпирати партии, има корумпирани хора.", декларира Кадиев.

Последва и вота на залата за Вигенин, въпреки че изходът изглеждаше ясен. Така се и оказа - той получи 35 гласа "за" (от 36 депутати на левицата общо), 60 гласа "против" и 137 - "въздържал се".

"Народните представители трябва да помним за какво сме избрани", заяви Митева малко, след като бе избрана.

Тя припомни, че съгласно Конституцията България е република с парламентарно управлнеие.

"Народното събрание заема първостепенно място в държавната система", каза Митева.

И изтъкна, че силен парламент означава постоянен контрол над правителството.

"Народните представители трябва да действаме по своята съвест и убеждение", каза още Митева.

Тя се обяви за законодателство, чрез което да се постигне по-висок стандарт на живот и реална съдебна реформа.

"Попътен вятър на всички ни", пожела Митева.

По-късно в кулоарите новата шефка на парламента заяви, че се радва, че никоя партия не е била против кандидатурата й. Тя прогнозира, че този парламент няма да е по-лесен от другия и докато се композира кабинет, ще бъде напрегнато. Вероятно още днес ще видим това с внасянето на законопроекти, прогнозира Митева.

Първи законопроекти

Ива Митева правилно прогнозира - още в първите минути на Народното събрание в деловодството бяха регистрирани първите девет законопроекта - три предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (вероятно за дълго чаканото преизчисляване на пенсиите), нов закон за възрастните хора, промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за съдебната власт, в Закона за личната помощ, в Закона за семейните помощи за деца и в Закона за лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Президиумът - deja vu минус Цвета Караянчева

Президиумът на 46-ия парламент бе избран отново без напрежение, а заместниците на Ива Митева ще са почти същите като в краткия й предишен мандат на поста - Кристиан Вигенин от левицата, Атанас Атанасов от "Демократична България", Мукадес Налбанст от ДПС и, разбира се, Татяна Дончева от "Изправи се. БГ! Ние идваме". 

Единствената промяна внесе ГЕРБ - защото бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева този път не бе избрана за депутат. На нейно място партията на Бойко Борисов - както обяви ден по-рано - предложи за зам.-председател на НС Росица Кирова. Гражданската активистка от Северозапада някога постъпи в партийни редици в "Има такъв народ". Но миналата година се повози в джипа на Борисов като премиер и бе разжалвана от партията на Слави Трифонов. ГЕРБ си я прибра.

Парламентарните групи си избраха секретари и работата за тържественото заседание приключи. 

Предстои първо заседание на Председателския съвет на 46-ия парламент днес. И редовно заседание утре.