"Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция власт, в която самият той е участвал.

Разклащането на българския суверинитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон. Призивът е за диалог."

С тази реплика започна словото на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на новия парламент. Тя бе насочена към говорилия пред него Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Иванов бе министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов. Коалиционен партньор в този кабинет бе "Реформаторския блок".

Иванов обаче подаде оставка, след като промените в Конституцията, инициирани от него и свързани със съдебната реформа, бяха бламирани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Малко след това ДСБ също излезе в опозиция. "Демократична България" бе създадена точно от хората, които напуснаха втория кабинет на Борисов.

"Не очакваме власт за самата власт. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Да се справим с много задачи, за да бъдем поне на крачка на държавите от ЕС", каза Карадайъ.

Според него резултатите от изборите показват, че народът иска промяна.

"Това минава през диалог и необходимите компромииси в името на голямата цел. Политическа мъдрост, държавническо мислене, експертен капацитет.

Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката чакаме от телевизията постиженията на управляващите, няма смисъл да си губим времето. Всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време", заяви Карадайъ.