Поръчаните допълнително машини за предсрочните парламентарни избори са вече в България.

Това съобщи в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев. 

"От гледна точка на ангажиментите на правителството съвместно с ЦИК имаме осигуряването на пълния брой машини за провеждането на парламентарните избори", каза Янев.

На 21 юни от комисията съобщиха, че са обявили нова обществена поръчка за доставка на 1637 допълнителни машини за изборите от фирмата „Смартматик“ - производител на вече наличните 9600 устройства.

Това стана, след като преговорите с досегашния доставчик в лицето на "Сиела Норма" АД се провалиха. Българската компания, която осигури машините за предишния вот, поиска много повече пари за допълнителната поръчка - 15 млн. лв. спрямо предложените от ЦИК 6,5 млн. лв. 

Преговорите между ЦИК и "Сиела" минаха през обвинения в натиск и от двете страни, като в крайна сметка ЦИК реши да прескочи компанията и да търси директен контакт с производителя "Смартматик". Въпреки това договор и със "Сиела" бе подписан - за поддръжката и логистиката на машините.

Допълнителните машини са нужни за изборите зад граница, както и за осигуряване на второ устройство в най-големите секции. От ЦИК уверяваха, че изборите ще са възможни и без тях, но при много повече напрежение за изборната администрация и гласуващите.