ЦИК кани държавната фирма "Информационно обслужване" да достави 1637 специализирани устройства за електронно машинно гласуване, произведени от "Смартматик", с инсталиран системен и приложен софтуер, в комплект с батерии и удължители за електрозахранване, 19 500 смарткарти, ведно със софтуерните лицензи, плюс обучение, документация и процедури за специалисти-разработчици и т.н.

Това е решила изборната администрация на днешното си заседание в опит да осигури машинния вот за 11 юли с достатъчно на брой устройства. По закон машините са единствен вариант за гласуване в секциите в страната с над 299 избиратели и в чужбина в секциите с поне 300 подадени заявления или брой гласувани на предходни избори. От ЦИК обясняват, че за вота ще са необходими не по-малко от 9401 машини, по една във всяка секция в страната, както и над 300 машини в избирателните секции извън страната. За нуждите на разяснителната кампания, както и за провеждане на обучения на РИК и СИК ще са необходими 120 машини. Отделно обясняват, че експериментално гласуване е показало нужда от допълнителни машини в най-големите изборни секции, за да може всички избиратели да подадат вота си спокойно. 

Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 8 923 400 лв. без ДДС.

Поръчката е обявена точно 19 дни преди изборния ден на 11 юли, а по-рано през деня от МВнР припомниха, че логистиката по организацията на вота зад граница в над 700 секции се бави, защото дори не е ясно в колко от тях ще трябва да се достави машина. От Външно обаче обявиха, че са готови за всякакви варианти, в това число и със сценарии за логистиката. 

 
До сигуацията се стигна, след като макар план-сметката за провеждането на вота да е ясна от май месец, от "Сиела Норма" - фирмата, която винаги досега е осигурявала машини, обявиха, че не могат да доставят оке 1500 устройства за 11 юли на обявената цена от над 6 млн. лв. Поискаха 15 млн. лв. и един от мотивите беше драстично поскъпване на устройствата на доставчика "Смартматик" в сраднение с април, както и допълнителни разходи по поддръжка, логистика, софтуер и т.н. ЦИК в резултат отказа да говори с фирмата за нова доставка и сключи договор само за поддържа на наличните и евентуално бъдещи машини. 
 
Намеси се и служебното правителство, като премиерът Стефан Янев се срещна с посланика на Великобритания у нас и с представител директно на производителя на устройствата - регистрираната на Острова компания. 
 
 
В крайна сметка се стига до варианта чрез държавната фирма да се потърси доставка на устройствата, като е ясно, че машини в наличност има в Нидерланция и Тайван, откъдето те могат да бъдат доставени. Изборът на "Информационно обслужване" за целта на доставката е заради това, че производителят "Смартматик" няма регистрация у нас и банкова сметка, тоест няма как да оперира в България, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 
 
Изборният кодекс дава резервна опция - ако има проблем с машините за гласуване, вота гражданите си да подават с хартиена бюлетина. За чужбина утре ще бъдат доставени над 700 000 отпечатани от БНБ бюлетини и ще започне изпращането им по места. В страната също ще има толкова бюлетини, колкото са избирателите във всеки от 31 изборни района.