Централната избирателна комисия и "Сиела Норма" АД подписват днес договора за поддръжка и логистика на машините за гласуване на предстоящите предсрочни избори на 11 юли. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров.

Фирмата имаше доста бурни преговори с ЦИК за осигуряването на машинния вот в последния месец, след като предложи и според двете страни "непосилна" цена за допълнителни машини. В крайна сметка ЦИК започна пряко договаряне с производителя "Смартматик" за нови 1500 устройства за гласуване, но продължи разговорите със "Сиела" за осигуряване на логистиката и поддръжката.

Тодоров многократно се оплака от условията на договора с ЦИК, който според него може да доведе до сериозни неустойки за компанията при най-малки грешки. Обвини ЦИК, че го "притиснала до стената", а от комисията му върнаха обвинението. След интервюто от ЦИК са поискали информация какви промени иска "Сиела" и повечето от тях са приети днес, стана ясно по време на заседанието днес

Тодоров обяви, че заради предстоящото подписване на договора и условията за конфиденциалност в него няма да може да коментира повече темата в общественото пространство.

На днешното заседание на ЦИК бе решено, че общиян брой секции в страната, в които ще се гласува с машина, ще е 9401. Това са секциите, в които по избирателен списък има над 299 гласоподаватели. Още не е ясна точната бройка на секциите зад граница, това ще се обсъжда допълнително следобед, информира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По закон и в секции зад граница, където има поне 300 избиратели - според подадените заявления или броя на гласувалите на предходния вот - трябва да бъдат доставени устройства.

От ЦИК отбелязаха многократно, че дори без 1500 допълнителни машини, изборният закон ще бъде спазен. Те били най-вече за удобството на избирателите и за да няма опашки пред най-големите секции.