Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Централната избирателна комисия и "Сиела Норма" АД подписват днес договора за поддръжка и логистика на машините за гласуване на предстоящите предсрочни избори на 11 юли. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров.

Фирмата имаше доста бурни преговори с ЦИК за осигуряването на машинния вот в последния месец, след като предложи и според двете страни "непосилна" цена за допълнителни машини. В крайна сметка ЦИК започна пряко договаряне с производителя "Смартматик" за нови 1500 устройства за гласуване, но продължи разговорите със "Сиела" за осигуряване на логистиката и поддръжката.

Тодоров многократно се оплака от условията на договора с ЦИК, който според него може да доведе до сериозни неустойки за компанията при най-малки грешки. Обвини ЦИК, че го "притиснала до стената", а от комисията му върнаха обвинението. След интервюто от ЦИК са поискали информация какви промени иска "Сиела" и повечето от тях са приети днес, стана ясно по време на заседанието днес

Тодоров обяви, че заради предстоящото подписване на договора и условията за конфиденциалност в него няма да може да коментира повече темата в общественото пространство.

На днешното заседание на ЦИК бе решено, че общиян брой секции в страната, в които ще се гласува с машина, ще е 9401. Това са секциите, в които по избирателен списък има над 299 гласоподаватели. Още не е ясна точната бройка на секциите зад граница, това ще се обсъжда допълнително следобед, информира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По закон и в секции зад граница, където има поне 300 избиратели - според подадените заявления или броя на гласувалите на предходния вот - трябва да бъдат доставени устройства.

От ЦИК отбелязаха многократно, че дори без 1500 допълнителни машини, изборният закон ще бъде спазен. Те били най-вече за удобството на избирателите и за да няма опашки пред най-големите секции.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.