Нов казус с доставката на допълнителни машини за парламентарния вот на 11 юли - доставчикът на устойствата, избран с обществена поръчка преди изборите през април (а и за всички предишни избори) "Сиела Норма" е информирала Централната избирателна комисия, че при посочена максимална прогнозна цена за доставка от 6,5 млн. лв. без ДДС, не може да участва в процедурата. Защото цените вече са различни и според разчети на компанията общата сума ще набъбне повече от двойно - до 15,2 млн. лв.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров участва в заседанието на ЦИК в днес по темата. По думите му - веднага щом научил какъв е планираният бюджет, съобщава, че той е невъзможен (въпреки че още на 14 май 2021 г. ЦИК прати на финансовото министерство разчет за 8 млн. лв., нужни за още машини и тогава реакция от компанията нямаше - поне не публично - б.р.)

Тодоров обясни, че за доставката на 1500 машини, както и разходите за софтуер, флаш памет, ролки, смарт карти, логистика и други дейности, цената е не 6,5 млн. лв., а 15,26 млн. лв. На заседанието стана ясно, че сметките си ЦИК е правила на база действащия договор с фирмата. 

Причините за по-високата цена е, че производителят на машините "Смартматик" е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина спрямо произведените за вота на 4 април - заради по-малкия обем на поръчката и съкратените срокове за производството им. Транспортирането този път щяло да е по въздух, а не по море, което допълнително товари цената в пъти. Така само за самите машини сумата скача до 8,75 млн. лв., а отделно имало още разходи за софтуер, флаш памет, смарт карти, хартиени ролки и др. 

По думите на Тодоров "Фирмата ни никога не си е позволява да изнудва или злоупотребява. През 2017 г. още в деня на обявяването на поръчката заявихме, че няма да участваме и не се включихме тогава. Затова днес веднага ви се обадих, когато чух прогнозната стойност, за да бъда коректен. При такива финансови условия, ако се съгласим, щети ще са огромни за компанията ни и тя няма да може да ги преодолее".

"Това е заложената сума в бюджета, как да обсъждаме двойно по-висока цена? И сумата е ясна от 13 май. Защо досега не ни казахте, че и 8 млн. лв. не са достатъчни?", попита председателката на ЦИК Камелия Нейкова на свой ред.

И попита дали, ако компанията не участва в новата процедура, софтуерът може да бъде модифициран от държавата или от ЦИК за провеждането на частичните местни избори на 27 юни, за да се изпълнят разпоредбите на Изборния кодекс. От "Сиела Норма" отговориха, че това може да бъде направено от други експерти.

"Държавният бюджет е с приоритет и това е предвидената сума. Веднъж казвате 9 млн. лв., после казвате 15 млн. лв. В крайна сметка ЦИК е взела това решение и стои зад него. Оттук нататък ще търсим решение в случай, че откажете да участвате в процедурата", заключи Нейкова.

Припомняме, че в обществената поръчка за машини за вота на 4 април имаше и друг участник - "Лекс БГ", като и при тази компания доставчик на устройствата бе компанията "Смартматик". Около самия търг, проведен от предишния и вече сменен след промените в Изборня кодекс състав на ЦИК, се появиха и съмнения заради твърде подобните оферти. По повод аргумента сега, че поръчката на нови машини ще е със съкратени срокове, пък за предишния вот се разбра, че "Сиела норма" е направила поръчка към "Смартматик" още преди да спечели търга на ЦИК. 

Доставката на допълнителни машини се налага заради решението на 45-ото Народно събрание във всички секции в страната с над 300 избиратели, както и в големите секции в чужбина да се гласува само с устройства. Хартиена бюлетина остава опция само за малките секции и при технически проблем с машините. Вероятно в най-големите секции ще бъдат инсталирани по две машини - или поне това е предварителният план на база проведените експерименти колко време средно трае упражняването на глас и колко души могат да гласуват в рамките на изборния ден.

Задължителното машинно гласуване, въведено в Изборния кодекс, в момента е в Конституционния съд по жалба на ГЕРБ, макар че депутатите от партията през 2019 г. го въведоха - по предложение на ДПС. Преди редовния парламентарен вот "размислиха" и го отмениха. КС обаче няма срок за произнасяне по закон.