Страните от ЕС отхвърлиха поне засега френско-германската идея за среща на върха между Съюза и руския президент Владимир Путин.

Самата германска канцлерка Ангела Меркел призна поражението си след края на заседанието, продължило до 2 часа местно (3 часа българско) време тази сутрин.

Идеята дори не попадна в приетите заключения след първия ден на Европейския съвет в Брюксел. Причина е противопоставянето на редица страни членки от Източна Европа начело с Полша и балтийските страни – Литва, Латвия и Естония. Така твърдят дипломатически източници.

На срещата България е представена от президента Румен Радев.

По този начин Меркел претърпя поражение на последната среща на върха на ЕС преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. На тях тя няма да се кандидатира и ще сдаде канцлерския пост, независимо от резултатите от вота.

Провалът е и удар за френския президент Еманюел Макрон, чиято страна е вторият основен стълб на ЕС.

Вместо предложената от Меркел и Макрон политика на „моркова и тоягата“ към Русия в заключенията се съдържат предупреждения към Кремъл, включително за икономически санкции.

„...Европейският съвет изтъква необходимостта от твърд и координиран отговор от страна на ЕС и неговите държави членки на евентуални по-нататъшни злонамерени, незаконни и дестабилизиращи действия на Русия, като се използват пълноценно всички инструменти, с които разполага ЕС, и се гарантира координация с партньорите. За тази цел Европейският съвет приканва Комисията и върховния представител (по външната политика - б.р.) да представят и варианти за допълнителни ограничителни мерки, включително икономически санкции“, гласи една от точките.

Комисията и дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел трябва да предложат и как да се осигури непрекъсната подкрепа за гражданското общество, правозащитните организации и независимите медии в Русия.

Москва от своя страна трябва да прекрати действията си срещу Съюза и неговите членки, както и срещу трети държави.

В първия ден от Съвета голяма част от европейските лидери скочиха срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Причината бе новият закон в страната, забраняващ книги, филми и друго съдържание, насочено към деца и тийнейджъри, в които се дискутират ЛГБТ хора, различната сексуална ориентация или промяната на пола. Този въпрос обаче изобщо не попадна в заключенията.

За Турция

Европейският съвет приветства намаляването на напрежението в Източното Средиземноморие. ЕС е готов да развива отношенията си с Турция с цел засилване на сътрудничеството в редица области от общ интерес.

Лидерите на страните членки остават ангажирани с цялостното уреждане на кипърския проблем, основаващо се на федерация с две общности и две зони с политическо равноправие, в съответствие с приложимите резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Те изтъкват значението на статута на Вароша и призовават за пълно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. (Те предвиждат предградието на Фамагуста да бъде предадено от Турция на прогонените му кипърски гръцки обитатели след инвазията на Анкара през 1974 г.- б.р.)

Зачитането на принципите на правовата държава и основните права в Турция продължава да бъде повод за тревога. Действията срещу политически партии, правозащитници и медии са сериозно отстъпление от правата на човека и противоречат на задълженията на Турция да зачита демокрацията, принципите на правовата държава и правата на жените.

За миграцията

Въпреки че мерките, предприети от ЕС и държавите членки, намалиха през последните години незаконните потоци, тенденциите по някои маршрути будят сериозно безпокойство и изискват бдителност и спешни действия, се казва още в заключенията.

Ще бъде засилено партньорството и сътрудничеството с държавите на произход и транзитно преминаване. Ще се води борба с първопричините, ще се оказва подкрепа на бежанците и разселените лица, ще се изкореняват контрабандата и трафикът на хора.

Европейският съвет осъжда и отхвърля всеки опит на трети държави да си служат с мигрантите като инструмент за политически цели. Една от визираните тук държави е Турция, споделиха пред Клуб Z дипломати в Брюксел. Президентът Реджеп Ердоган неведнъж е заплашвал да пусне мигрантите към ЕС.

За COVID-19

Европейският съвет изтъква необходимостта от продължаване на усилията за ваксиниране и от бдителност и координация с оглед на развоя на събитията, по-специално появата и разпространението на варианти на вируса.

Постигнатите споразумения за Цифровия COVID сертификат на ЕС и преразглеждането на двете препоръки на Съвета за пътуванията в рамките на Съюза и маловажните пътувания до него ще улеснят безопасното преминаване на границите. Страните членки ще ги прилагат по начин, който гарантира пълното възстановяване на свободното движение, веднага щом ситуацията, свързана с общественото здраве, позволи това.