Лидерите на страните от ЕС се споразумяха да ускорят работата по банковия съюз на общността. Това съобщи днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Завършването на банковия съюз, което би означавало въвеждане на оспорваната схема за общо гарантиране на депозитите, рязко ще намали вероятността от избухване на нова банкова криза в еврозоната. По този начин ще се засили доверието на пазара в еврото и търсенето на единната европейска валута. Или поне така твърдят финансовите гурута на блока. 

Въпросът обаче е силно оспорван в няколко страни от еврозоната. Финансовите министри от валутния съюз, заедно с колегите си от останалите членки на ЕС, от години се опитват да постигнат единство по схемата за гарантиране на депозитите.


След края на заседанието италианският премиер Марио Драги посочи, че Италия подкрепя френско-германското предложение за среща на върха с Русия.

Важно е да се поддържа диалог с толкова важен икономически партньор, според Драги.

Предложението бе отхвърлено на срещата, след като Полша и балтийските страни заявиха, че подобна инициатива би изпратила погрешно послание на фона на влошените отношения между Изтока и Запада.

"Русия е важен играч на икономическия и политическия фронт, не може да не бъде включена, трябва да имаме активен диалог", подчерта Драги.