Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС е готов да прибегне до съд, ако Унгария приложи своя анти-ЛГБТ закон.

За това предупреди еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той говори насреща на европейските лидери от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) преди започналия днес Европейски съвет в Брюксел.

Темата се обсъжда и на срещата на върха та ЕС.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се зарече да се бори срещу спорния закон.

При необходимост ЕС е готов да започне процедура за нарушение срещу Унгария, увери Рейндерс.

Той и еврокомисарят по вътрешния пазар изпратиха писмо до унгарската правосъдна министърка Юдит Варга с молба за разяснения на законопроекта. Според тях чрез него се нарушават европейските ценности и закони.

ЕК ще чака отговор до края на месеца. А след това, в зависимост от него, ще реши дали да прибегне до Съда на ЕС или не.

„Убеден съм обаче, че имаме реален проблем с дискриминация“, изтъкна Рейндерс.

Орбан - борец за правата на гейовете

На Европейския съвет обаче унгарският премиер Виктор Орбан обаче не само защити закона, а дори се обяви за борец за правата на ЛГБТ общността.

„Аз съм борец за техните права. По време на комунистическия режим хомосексуалността се наказваше и аз се борих за техните свободи и права. Така че аз защитавам правата на хомосексуалистите, но този закон не е свързан с това“, каза той прпед репортери при пристигането си в Брюксел.

По думите му законът е за това как родителите ще решат да образоват сексуално децата, това е изключително право на родителите.

Лидерите на няколко страни членки на ЕС заявиха днес, че в Общността няма да се толерира дискриминация. Те изразиха тази позиция чрез съгласувани съобщения в туитър.

Особено емоционален бе премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който има еднополов брак.

„Най-трудното нещо за мен бе да приема, че съм гей, да го приема самият аз, да го кажа на родителите ми. Неприемливо е да слушам сега, че това е станало, защото съм гледал нещо на младини по телевизията. Неприемливо е да се смесват педофилията, порнографията и хомосексуализмът“, каза той на форума на либералите.

Нидерлансдският премиер Марк Рюте заяви, че с този закон Унгария вече няма какво да прави в ЕС. А белгийският му колега Александер де Кро обяви закона за налудничав.

“Ще говоря с премиера Орбан и ще имам повече информация“, отговори българският президентт Румен Радев на журналистически въпрос при пристигането си за участие в срещата на върха.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.