Ако Турция не спре отдалечаването си от ценностите и стандартите на ЕС, Европейската комисия трябва да препоръча официално временно преустановяване на преговорите за присъединяване.

Това се казва в одобрен днес от Европейския парламент доклад. Той бе приет с 480 гласа „за“, 64 гласа „против“ и 150 гласа „въздържал се“ след дебат в пленарната зала.

Отношенията между ЕС и Турция са се влошили до такава степен, че изискват задълбочена преоценка от двете страни, заявяват евродепутатите. Анкара е свела връзките с Брюксел до исторически ниско равнище. Тя трябва да промени тази отрицателна тенденция.

Хиперцентрализация на властта

Евродепутатите са обезпокоени от авторитарното тълкуване на президентската система. Те изтъкват липсата на независимост на съдебната власт и продължаващата хиперцентрализация на властта в рамките на президентската институция. Членовете на ЕП призовават съответните турски органи да освободят всички правозащитници, журналисти, адвокати, представители на академичните среди и други лица, задържани от правителството по необосновани обвинения.

Изразено е безпокойство и от враждебната външна политика на Турция, включително по отношение на Гърция и Кипър, както и от ангажирането ѝ в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Всичко това последователно противоречи на приоритетите на ЕС.

Депутатите повтарят призива си от 2015 г. и отново насърчават Турция да признае арменския геноцид, като по този начин проправи пътя към истинско помирение между турския и арменския народи.

Призив за непрекъсната подкрепа за сирийските бежанци

В доклада е потвърдено убеждението, че Турция е ключов партньор за стабилността в по-широкия регион. Припомня се също така, че страната все още играе важна роля чрез приемането на почти 4 милиона бежанци, от които приблизително 3,6 милиона са сирийци.

Парламентът приветства тези усилия и насърчава ЕС да продължи да оказва необходимата подкрепа на сирийските бежанци и приемните общности в Турция. Но депутатите са категорични, че инструментализирането на мигрантите и бежанците не може да бъде прието като средство за политическо влияние и изнудване.

Накрая ЕП призовава Комисията да продължи да подкрепя финансово турските организации на гражданското общество.

Как гласуваха българските евродепутати

8 от общо 17 български евродепутати са подкрепили доклада, показват резултатите от поименното гласуване. Това са петимата ни социалисти и двамата консерватори – Сергей Станишев, Ивайло Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, Елена Йончева, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Така е гласувал и Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП).

8 са се въздържали. Така са направили тримата ни либерали, които са от ДПС – Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова. Въздържали са се също петима от ЕНП – Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Емил Радев.

Александър Йорданов от ЕНП не е участвал във вота.