Сигнали за "натиск върху избиратели за кого да гласуват на 11 юли" са получени от служебното правителство - това обяви вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Бойко Рашков след заседанието на правителството. В него участваха областните управители на Смолян и Бургас, тъй като всяка седмица биват изслушвани представителите на изпълнителната власт по места за организацията на честни избори.

Информацията за натиск върху избирателите дошла от Смолян, обясни Рашков, но така и не даде кой знае каква конкретика - нито кой е бил натискан, нито от кого, нито назова политически сили. Даде само пример, че хора са били притискани как да подадат гласа си на изборите, когато са отивали в горско стопанство за дърва за огрев. Според него не може да се говори в конкретика, преди да бъдат събрани доказателства, както изисква законът, а и важното в случая е, че има подобно явление, което трябва да бъде прекратено.

„Ние сме идентифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица в определен момент естествено ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот. Нека всички да знаят, че ние няма да останем безучастни“, декларира служебният вътрешен министър.

Правителството реши за допълнителните машини за гласуване

Министерският съвет е одобрил днес с решение поръчката, обявена от ЦИК, на над 1600 нови, допълнителни машини за парламентарните избори на 11 юли. Договорът ще бъде сключен с производителя на устройствата "Смартматик" директно, без частен последник, какъвто досега беше "Сиела Норма". Работата се възлага формално на държавната фирма "Информационно обслужване", като правителството ще отпусне нужните за покупката над 8 млн лв. на ЦИК, тя ще се разплати с дружеството, а то - с доставчика.

Рашков не пропусна да припомни, че намесата на служебното правителство по казуса с новите машини се наложи заради отказ на "Сиела Норма" за поеме работата заради - според компанията - твърде ниската цена, обявена сега от институциите на база цените на устройствата, купени за вота през април. "Сиела Норма" този път получи само договор за поддръжка на устройствата за вота. По думите му най-сложната задача пред МВР е да възпрепятства купуването на гласове.

Очакванията на служебния вицепремиер, който отговаря за организацията на честни избори, е до края на седмицата въпросните над 1600 машини да са доставени в София от Амстердам, Нидерландия. Допълнителната техника ще се охранява от МВР, както и наличните 9600 машини.