„Сънародниците ни в чужбина участват в икономическото, езиковото и културното влияние на страната ни по целия свят, те са най-добрите посланици на България и важен национален актив. Опитът им не трябва да бъде неглижиран, а разглеждан като предимство и шанс за България. Те могат да допринесат за развитието и просперитета на страната ни и е наша отговорност да им дадем тази възможност.“

Това заяви Теодора Димова - съучредител на ПП „Републиканци за България“, член на Изпълнителния съвет и водач на листата с кандидати за народни представители в 24-ти МИР София.

Според нея е редно „по примера на редица държави, сред които е и Франция, сънародниците ни с двойно гражданство да имат конституционното право да се кандидатират за народни представители в българския парламент.“

„Това предложение е заложено в предизборната ни програма и вярваме, че такава законодателна инициатива би била благоприятна за страната ни не само във вътрешен план, но и на международната сцена. Така ще покажем на евро-атлантическите ни парньори, че демократичната система в България е в процес на положително развитие“, категорична е Димова.

Тя смята, че за съжаление българската държава все още не е показала на своите емигранти, че има нужда от тях, че оценява постиженията им, че има желание да ги приобщи. 

„Нашите емигранти имат капацитета и волята да вземат участие - отблизо или отдалеч - в процеса на промяна. Държавата трябва да води проактивна политика към тях, да ги интегрира в обществено-политическия живот в страната, да насочи част от държавния ресурс, за да възроди връзката им с родината“, казва кандидатката за депутат. 

Според нея е редно да се създаде Министерство на българите в чужбина и да им се предостави възможността да гласуват електронно и дистанционно:

„Модерна България не е блян, а съвсем достижима цел и ние всички трябва да се мобилизираме и да докажем, че заедно сме по-силни.“

Предложението да се създаде отделен избирателен район за българите в чужбина Димова мотивира така:

„В основата на това предложение стои необходимостта от възстановяване на доверието между сънародниците ни от чужбина и тези от България. Българите живеещи в чужбина имат специфични проблематики, които е редно да бъдат разглеждани със същата сериозност, с която се разглеждат проблемите на местното население. За да могат да бъдат техните проблеми разбрани по-добре в България е необходимо да получат представителство, като им се даде възможност да разискват важни за тях въпроси в българския парламент. Не бива да позволяваме дискриминацията и разделението на българското общество да продължава, а да му дадем възможност за обединение. България има стратегическо местоположение в Европа и потенциал за лидерско превъзходство пред останалите страни на Балканите. Всички ние трябва да подходим отговорно и заедно да извоюваме позицията, която държавата ни заслужава.“

Според нея в актуалния контекст на здравна, икономическа, социална и политическа нестабилност, страната ни се нуждае от ефективна държавна трансформация, основана на европейски принципи и национални приоритети. 

„Този процес предполага видим политически кураж и реалистична програма за дългосрочна стабилност и растеж в чиято основа са заложени амбициозни секторни реформи. Това, което ме мотивира е успешната реализация на дългоочакваната положителна промяна“, каза водачката на листата в 24-ти МИР.

Теодора Димова коментира и причините младите българи все повече да напускат родината си:

„България губи своите таланти заради чувството за обреченост, което е тясно свързано с липсата на перспектива за по-добър живот. Качеството на образованието, здравеопазването, правораздаването, както и бизнес средата в страната ни не съответстват на стандартите на развитите демократични държави. Глобализацията е тази, която отчасти обяснява защо нашите сънародници са все по-критични и взискателни към българските управници - те познават нормалността, която съществува в развитите държави и е резонно да изискват от собствената си държава същите правила и привилегии“, каза тя.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ