Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ПП „Републиканци за България" одобрява промените в сектор „Сигурност", които имат отношение към провеждането на предсрочните парламентарни избори, свързани с ръководителите на Областните дирекции на МВР.

Това каза в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус" Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България", водач за 1 МИР-Благоевград и 4 МИР-Велико Търново на листата на партията под номер 21. Според Цветанов е възможно смените в службите за сигурност и разузнаването да имат връзка с разкритията за шпионаж от страна на Русия.

„На последните избори останахме с усещането, че системата на МВР не си свърши работата, за да предотврати купуването и нерегламентираното въздействие на избирателите със способи и методи, които бяха приоритет на управляващите. По отношение на теми, свързани с разузнаването и службата за сигурност, законодателят много ясно е разписал правомощията както на изпълнителната власт, така и на президентската институция. Когато се правят кадрови промени на висши нива в сектор „Сигурност", винаги има съгласувателни процедури между президентство и изпълнителна власт. В момента обаче знаем, че едноличното назначаване от президента Радев води до възприятието, че президентът решава какви ще бъдат промените и рокадите, а не волята на изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет, назначен от Народното събрание", обясни Цветан Цветанов.

Той допълни, че няма информация до каква степен тези агенции са въздействали на изборния процес, но ако има подобни доказателства, те трябва да бъдат упоменати.

„Нека да припомним, че през последните няколко месеца имаше сериозни опити от Русия, много бяха случаите за шпионаж на територията на страната ни. На работна среща на НАТО преди седмици имаше изслушване на председателите на ДАНС и разузнаването. Бяха дадени високи оценки. Силна подкрепа получи страната ни в това противодействие на засилващото се руско влияние както по шпионажа, така и по дезинформационните кампании, които се водят от тяхна страна", допълни Цветан Цветанов.

Цветанов определи подслушването като тема, която може да провокира политически дебат и противопоставяне, но за да отклони погледа от реалните теми и политики, които вълнуват гражданите. 

„Крайно време е да се научим да чертаем хоризонт и перспектива за политически решения. Скандалите носят дивиденти в краткия политически хоризонт на всеки политически играч, но в дългосрочен план това не е работещо за държавата. През последната година влязохме в политическа турбулентност, която вероятно ще продължи. Има много политики, които чакат стабилно правителство и стабилно парламентарно мнозинство. Хората искат решения, а не политиците да ги призовават да отиват отново на избори. Трябва да се намери консенсус по важните политики, които нямат политическо противопоставяне. Силата на демокрацията е да чуеш и различното мнение, но и да обединиш енергията, за да бъде тя полезна за страната ни", допълни Цветан Цветанов.

Сред приоритетите на ПП „Републиканци за България" са електронното управление, върховенството на закона, политики за хората и подпомагане на малкия и среден бизнес.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.