Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит, обяви пред Нова тв вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. 

Изявлението му дойде около 6 часа, след като бившият министър-председател заяви на пресконференция на ГЕРБ, към която се присъедини изненадващо, че му готвят разпит преди изборите: „Те трябва да ме викнат по-другата седмица. Там вие ще сте предупредени, ще има панаир. Това е същото като със шкафчетата. Аз съм се заклел, че нямам златни кюлчета, в най-святото. Те ме издебнаха, заснимаха, направиха, монтираха и ме удариха. Това е началото и края на един голям сценарий“.

Поводът за анонсирания от Рашков разпит е сигналът от бизнесмен, който твърди че лидерът на ГЕРБ му е оказвал натиск да не уличава негов министър в корупционна схема. За случая вицепремиерът разказа преди няколко дни в свое телевизионно участие.

По-рано днес се разбра, че бивши прокурори също са привикани за писмени сведения в МВР по случая. След тях са бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, сега адвокат и бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Първият потвърди пред бТВ, че е дал показания, но без повече подробности.

По същия сигнал е бил разпитан земеделския министър в първото Борисово правителство Мирослав Найденов. Привиканите за обяснения са подписвали декларации, че не могат да изнасят информация. 

За разпитите в Главна дирекция „Национална полиция“ съобщи сутринта Българското национално радио. Към онзи момент от вътрешното министерство не даваха информация за какви проверки става дума. 

По информация на „Хоризонт“ на разпит са били призовани двама бивши прокурори. Според непотвърдена информация на радиото сред призованите първоначално е бил и действащ прокурор. 

"Канибализъм"

В хода на деня специализираният правен сайт news.lex.bg съобщи, позовавайки се на свои източници, че разпитите са във връзка със случая с т.нар. канибализъм на бившия премиер - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. За него обяви наскоро вътрешният министър Бойко Рашков, без да дава подробности. Получил сигнал от заплашвано от Борисов лице. "Как му е казано, че има жена и деца, които няма да разберат дали не ядат неговото месо. И това нещо е казано от този и нека спре да говори", заяви Рашков в интервю за тв "Евроком".

По информация на „Лекс“ връзката е старо разследване срещу бившия земеделски министър в кабинета "Борисов 1" Мирослав Найденов.

След оставката на правителството през 2013 г. прокуратурата повдигна три обвинения на Найденов – за предлагане на подкуп от 200 000 лв. на бившия изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Тогава държавното обвинение съобщи, че Найденов се е възползвал от служебното си положение и за да набави облага за собственика на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД Йосиф Новосад, припомня "Лекс".

Симеонов бе основният свидетел по делото, но се отказа от показанията си и разследването беше прекратено в началото на 2015 г.

Това дело беше коментирано и в записа от скандалния разговор в Банкя между Бойко Борисов, Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов, който изтече в медиите и в него се обсъждаше основно разследването срещу Найденов. Тогава Борисов успокояваше Найденов, че няма проблем с основния свидетел срещу него, припомня още сайтът.

Реакция

На брифинг на ГЕРБ днес дойде и реакцията от Борисов на първоначалните новини по темата: "Търсят свидетели като бесни. Отнякъде някой да е чул, кошаревски да е, няма значение. Поразучих малко, защото те подписват декларация, че няма да разпространяват. Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го знам тоя човек, нито го познавам. Поразпитах малко, то се оказа, че е друг човек сега. Та този, за който твърдяха от началото, работи в одита на Министерство на здравеопазването вече много години. А някой чул, бил уволнен някога през 2009 г. и аз трябва да си спомням някой дали е идвал през 2009 г. при мен. Сега разиграват целия тоя цирк, целия този панаир, не срещу прокурори, следователи или бизнесмени, целта съм аз".

Господар на разследването

Както е известно, прокуратурата обича да казва, че е "господар на разследавнето", но всъщност нищо не пречи да съществуват и полицейски проверки - без подчинените на Гешев. Служебният министър Бойко Рашков пък откровено дразни главния прокурор Иван Гешев, като дори не откликна на ироничната му покана за работна среща. 

Рашков обвини в интервю и прокуратурата, че фактически - ръководейки досъдебните производства, незаконно се е запознавала с резултати от СРС, които службите са искали и експлоатирали - а не тя.

Преди дни пък първо се появи информация в БНТ - че цивилни служители на ДАНС извръшват действия в деловодството на Спецпрокуратурата, после тя беше отречена.

Иначе формално, прокурорите нямат имунитет, който да пречи да бъдат разпитвани - те имат само "функционален" имунитет, свързан с действията им по служба.

Така са и служителите на МВР - като най-пресният пример е от времето на Рашков, когато Спецпрокуратурата извърши "процесуални действия" в един кабинет на ГДНП - и обвини директора на "иманярския" отдел там Ангел Папалезов.