По информация на БНТ агенти на ДАНС са влезли днес в три ключови структури за борбата с престъпността - Главна дирекция "Организирана престъпност" и Главна дирекция "Национална полиция" - двете подчинени на МВР, както и в помещения на Специализираната прокуратура.

Неясно с чия санкция в спецпрокуратурата се работи в секретното деловодство.

Информацията още не е потвърдена официално.

Според цитирани от БНТ "сигурни източници" агентите на ДАНС изземвали от тези три институции секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания.

Националната телевизия заснела съответните кадри на места.

По-късно обаче пред БНР от пресцентъра на Държавната агенция "Национална сигурност" опровергали информацията за "нахлуване на агенти на службата в Специализираната прокуратура, ГДБОП и Националната полиция". 

Засега от прокуратурата няма коментар, а служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза пред "Медиапул": 

"Някой разпространява невярна информация, за да създава смут". 

Всичко това идва, след като на 1 юни Спецпрокуратурата пък нахлу в сградата на ГД "Национана полиция". Официалното обяснение е - досъдебно производство срещу шефа на "Културно-исторически ценности" в ГДНП Ангел Папалезов.

Интересно е, че вътрешният министър Бойко Рашков обвини главния прокурор Иван Гешев, че се опитва да сплашва ръководители на спецслужби. Гешев реагира, като пусна свои снимки от срещи с новоназначените шефове именно на ДАНС и ГДБОП.

Служебното правителство - на което пък е подчинена ДАНС, в лицето на говорителя Антон Кутев, също подкрепи Рашков в разразилата се институционална война.

"Виждаме опити на прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт. Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите", коментира Кутев на 2 юни - деня след обиска в кабинета на Ангел Папалезов.

Вчера пък и.ф. шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова се обиди на въпрос на БНТ за думите "нахлуване" и "акция" в сградата на полицията.