Автор на реплики на древни монети разпозна свои творения в снимка, която Специализираната прокуратура разпространи, след като се похвали с акция в кабинета на висшия полицай Ангел Папалезов. При акцията в МВР, в което служебният министър Бойко Рашков видя опит да се пречи на проверката по скандала с подслушванията, спецпрокуратурата обискира кабинета на Папалезов, а после го обвини за търговия с антики. И приложи кадри на откритото.

Петър Петров, който от 30 години изработва реплики на древни монети, които се продават като сувенири в почти всички музеи в страната, обясни в репортаж на бТВ, че става дума за негови произведения, които се виждат на кадъра. Дейността на твореца е лицензирана от Министерството на културата. Самият той за минути прави един от експонатите, увековечени в снимката на прокуратурата. 

Една от монетите, показани на нея, с надпис „Банкя“, всъщност е създадена в началото на 21 век по идея на симпатизанти на ГЕРБ и на гърба й е лика на Бойко Борисов, разказа авторът. Друга от монетите също дори не е реплика.

„Най-голямата, която се вижда на снимките, сме я направили за град Плиска. Дори сме написали Плисковград. Това е по идея на директора на Варненския музей, а отзад сме вградили медальона на хан Омуртаг“, казва Петър Петров - Патроний пред бТВ.

Авторът не познава лично Ангел Папалезов и не знае как неговите монети са се оказали в кабинета му.

 
Служителят на МВР бе сред посочените от служебния министър Бойко Рашков в групата, проверяваща имало ли е подслушване на политически опоненти на ГЕРБ по време на антиправителствените протести миналата година и преди парламентарните избори на 4 април. Твърдения за такова подслушване дойдоха първо от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, впоследствие и Рашков, и служебният премиер Стефан Янев обявиха, че има такива данни, както и съмнения за унищожаване на следите. През седмицата и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън" (Отровното трио) показа документи, които според него показват, че Настимир Ананиев и още един активист на коалицията и участник в антиправителствените протести са били подложени на СРС. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева пък каза в петък, че от проверката в държавното обвинение и разпитите на 11 свидетели излиза, че незаконно подслушване няма. Но добави, че и главният прокурор може да иска ползване на СРС - след разрешение от съда - за разследвания на ограничен тип престъпления - например тероризъм. Подчерта и че разгласяването на класифицирана информация е престъпление, но не стана ясно какво има предвид.