Историята с привлечения като обвиняем за трафик на културно-исторически ценности (и пране на пари) ресорен полицейски шеф Ангел Папалезов продължи с негово изявление пред сградата на Националната следствена служба (НСлС) днес.

Докато в двора на Специализираната прокуратура шефката й Валентина Маджарова официално потвърди на брифинг, че го присъединяват към ОПГ на Васил Божков, Папалезов влезе и излезе от разпит в Националното следствие.

В постановлението пише, че полицейският шеф участва в организирана престъпна група заедно с още повече от 10 души, казаха той и адвокатът му пред бТВ.

Според тях не е ясно кои са и какво точно са правели. Групата била ръководена от Васил Божков (както Клуб Z писа, и.д. шефката на спецпрокуратурата не каза срещу Божков да има ново досъдебно производство, а по-скоро Папалезов е добавен тази сутрин към вече съществуващо обвинение, б.р.).

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам.

Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора (в съобщението на прокуратурата специално пишеше, че в кабинета му са открити... визитки на хора от фондацията на Божков, б.р.)

Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен“, коментира Ангел Папалезов.

Стефан Карайотов - адвокатът му, смята следното:

„Постановлението е кухо. Толкова кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в тази група участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, обясни Карайотов.