Президентският указ за рокадата в Държавна агенция "Разузнаване", с която се освобождава председатетя и Атанас Атанасов вече е факт. Обнародван е в Държавен вестник само два дни, след като првителството взе решението да предложи на президента Румен Радев да издаде съответния указ.

Макар Атанасов също да бе взел петмесечен отпуск като този на бившия вече председател на ДАНС Димитър Георгиев, за разлика от неговия случай, когато отпускът от 123 дни бе описан в мотивите за исканото освобождване, сега това не основният мотив. Изведен е друг - че председателят на ДАР е спестявал на държавния глава разузнавателна информация.

"Съгласно Закона за Държавна агенция "Разузнаване" същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на републиката, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента на Република България, в качеството му на държавен глава, Върховен главнокомандващ на въоръжените сили и възглавяващ Консултативния съвет за национална сигурност. Това излага на риск системата на защита на националната сигурност", четем в мотивите на МС.

"Установеното намаляване на информационния поток от Агенцията към законоустановените потребители лишава държавното ръководство от достатъчна по обем и съдържание информация, на която следва да се базира процесът на вземане на решения", извеждат извод от служебния кабинет. 

Според министрите под ръководството на Атанасов ДАР е "осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политически неутралитет".

Разбира се, идва ред и на отпускът:

"Упражняването на право на дългосрочен неплатен отпуск (122 дни), въпреки предсрочното му прекратяване, от страна на председателя на Държавна агенция „Разузнаване” в условия на усложняваща се обстановка по линия на сигурността в Близкия изток в периода на месец май 2021 г., както и заплахата от засилване на миграционния натиск по границите на Република България в същия период представлява недопустима абдикация от отговорности, свързани с опазването на националната сигурност, както и с ангажимента по изпълнение на задълженията на страната, произтичащи от членството й в евро-атлантическите структури", пише още в постановлението на МС.

Описано е оше: "системното нарушаване и неизпълнение на служебните задължения и отговорности", "неадекватното и неефективно функциониране" на ДАР.

"С действията си председателят на ДАР потенциално застрашава националната сигурност, външната политика, икономиката и конституционно установения ред в страната", се посочва в заключение. 

С указа от днес за освобождаването на Атанасов е издаден и за назначаването на новия титуляр на агенцията - Антоан Гечев.

Антоан Гечев е роден на 13 септември 1969 г. в Ямбол. През 1993 г. завършва ВВОВУ „Васил Левски“, специалност „Войсково разузнаване“, бакалавър по „Военно дело“, магистър „Инженер по ДВГ“. През 1998 г. завършва ВА „Г. С. Раковски“, Филиал „Информация и сигурност“, магистър по „Военно дело“ и специализирана подготовка по стратегическо разузнаване. От 1993 до 1994 г. е командир на разузнавателен взвод в 9-а танкова бригада, София. От 1994 до 1996 г. е помощник-началник в КП на 81-ва отделна бригада за ЕРБ, Банкя. От 1998 до 2001 г. е експерт (оперативен работник) по добив на информация в Служба „Военна информация“. От 2003 до 2006 г. е старши експерт (оперативен работник) по сътрудничество и съвместни операции с партньорски служби в Служба „Военна информация“. От 2009 до 2011 г. е главен експерт (оперативен работник) по сътрудничество и съвместни операции с партньорски служби в Служба „Военна информация“. От 2011 до 2014 г. е началник на сектор в отдел „НАТО, ЕС и партньорски служби“ в Служба „Военна информация“. От 2017 до 2018 г. е началник на самостоятелен отдел „Човешки ресурси“ в Служба „Военна информация“. От 2018 до 2020 г. е заместник-директор на Служба „Военна информация“ с отговорности по управление и интеграция на дейността, ресурсно осигуряване, КИС, ППБ и управление на човешките ресурси. Антоан Гечев от 2001 до 2003 г. е бил секретар на аташето по отбрана в Атина, Гърция. От 2006 до 2009 г. е помощник-военен аташе в Лондон, Великобритания. От 2014 до 2017 г. е военновъздушен и военноморски аташе в Берлин, с втора акредитация в Чехия. От 2020 до 2021 г. е военновъздушен и военноморски аташе в Рим, Италия.