Държавният глава Румен Радев подписа указ по предложение на Министерския съвет за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

С друг указ президентът назначава за председател на ДАНС Пламен Тончев. 

Това кратко съобщение от администрацията на държавния глава, докато той самият е в Рим с президента на Северна Македония Стево Пендаровски преди предстояща аудиенция при папа Франциск, формализира рокадата на върха в спецслужбата. 

 
И при смяната на главния секретар на МВР Ивайло Иванов процедурата от предлагане на освобождаване от правителството до подписването на указ стана в рамките на часове. Мотивът на служебния премиер Стефан Янев за отстраняване на Димитър Георгиев като шеф на ДАНС е "уронване на престижа на службата". Припомняме, че Георгиев беше излязъл в неплатен отпуск до септември дни преди назначаването на правителство от Радев. Днес заяви, че си тръгва с "високо вдигната глава", повтори аргументите и на Бойко Борисов, че уволнението му е заради работата на ДАНС и службите по разкриване на руски шпиони.