Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Дългата ръка на Кремъл" и "бизнесмен с много обвинения" видя зад смяната си Атанас Атанасов - посоченият от Министерския съвет за отстраняване началник на Държавна агенция "Разузнаване". Той - подобно на сменения шеф на ДАНС преди това, а и на кадри от МВР, се яви пред медии на импровизиран брифинг "на крак", за да коментира в първата си медийна изява именно уволнението си. 

Нещо повече - Атанасов обяви, че президентските укази били "най-сивата зона на правото", не подлежат на никакъв контрол, той самият не може да се защити от "несправедливото" си отстраняване. И на база на това какви укази са подписвани от президента Румен Радев призова бъдещото Народно събрание и депутатите в него да поискат отстраняване на държавния глава - т.нар. импийчмънт. (мандатът на Радев изтича през януари 2022 г., а той самият обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите, които трябва да се проведат през есента на тази година - б.р.)

Началникът на разузнаването, до чиято смяна остава само подписване на указ по закон, отхвърли всички мотиви, споделени от Министерския съвет в решението да бъде отстранен. Един от тях е, че Атанасов не е предоставял в пълен обем информацията, която по закон следва да предоставя на президента, премиера и председателя на Народното събрание. С други думи - криел е информация от държавния глава - според правителството.

 
"На първо място искам да кажа добре дошли в Римската империя. Императорът го знаеме, личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища. Слава Богу, кръвта я използвам само за сравнение", започна речта си пред микрофоните Атанасов. 
Последва репликата за "дългата ръка на Кремъл" и "координираните действия с един бизнесмен с много обвинения, което може да е свързано с Кремъл, но това не е моя работа да го коментирам". 
 
"През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона, но за съжаление сме свидетели на висша форма на демагогия, популизъм, а според някои и на диктатура. Става реално смесване между различните институции", продължи Атанасов и намери и смяната на шефката на Агенцията по вписванията, която всъщност искала да спази закона. Сам гарантира, че и той винаги е спазвал закона. 
 
"По отношение на правото искам да подчертая, че се намираме в уникална ситуация - президенските правомощия се припокриват с тези на избрания от него служебен кабинет. И има редица примери, в които и конституцията е нарушена", заяви Атанасов (институцията "служебен кабинет" и правомощията са описани в самата Конституция и настоящите служебен кабинет и президент нямат по-различни правомощия от всички предишни служебни кабинети и президенти - б.р. ). Остраненият шеф на разузнаването обаче настоя да се провери издаването на указите за смяна на ЦИК, за прекратяването на мандата на  Народното събрание и т.н. актове, издавани от Радев. Не обясни какъв според него е проблемът с тях. Но добави: 
 
"Президентските укази не подлежат на контрол, аз не мога да потърся правата си, но ако се окаже, че указ не е стабилен, а е порочен, това може да бъде причина за задвижване на процедура за импийчмънт."
И призова "депутатите, които имат желание да се спазва върховенството на закона, да го направят". 
 
Атанасов обяви, че явно "полването на конституционното право отпуск уронва престижа на службите" - това по повод факта, че той самият се оказа в отпуск от няколко месеца, като началото съвпадна с назначаването на служебното правителство, а краят бе през септември, когато се предполага да има нов избран кабинет след предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Мотимите ва въпросния отпуск били "лични и семейни", били обяснени на правителството, но Атанасов не ги коментира публично. Предупреди обаче иронично държавните служители да внимавали как ползват конституционните си права - като ползването на отпуск.
 
Завърши с това, че никого не обвинява, а казвал личното си мнение, но можело да има задействане на "план "Здравствуйте, братушки", но не ставало дума за руските туристи.
 
 

Коментари

Герберащината

Тоз интелигент е бил шеф на разузнаването....после се чудим що нямаме разузнаване. Дългата ръка на Кремъл... че по големи подлоги на Кремъл от герберастката пасмина надали има, нали на Кремъл подари Тулупа шест милиарда, не потърси неустойките за спирането на газа от север, умишлено загуби арбитражното дело с Росатом и за капак построи на Путин газопровода...

Постулат:

От лошо има и по-лошо! От зло има по-голямо зло! Беззаконията които извършва Хунтата на РРадев е само сянката на това което се задава!

3 млрд лв. патология :

Какво е направено по адрес на “дългата ръка”??? Напротив, “Турски поток” мина през България толкова скорострелно и толкото точно, колкото не минава и влакът Шинкансен в Япония. А по нашата си европейска връзка с Гърция - тръбите все така в калта и срокове не съществуват.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.