"Дългата ръка на Кремъл" и "бизнесмен с много обвинения" видя зад смяната си Атанас Атанасов - посоченият от Министерския съвет за отстраняване началник на Държавна агенция "Разузнаване". Той - подобно на сменения шеф на ДАНС преди това, а и на кадри от МВР, се яви пред медии на импровизиран брифинг "на крак", за да коментира в първата си медийна изява именно уволнението си. 

Нещо повече - Атанасов обяви, че президентските укази били "най-сивата зона на правото", не подлежат на никакъв контрол, той самият не може да се защити от "несправедливото" си отстраняване. И на база на това какви укази са подписвани от президента Румен Радев призова бъдещото Народно събрание и депутатите в него да поискат отстраняване на държавния глава - т.нар. импийчмънт. (мандатът на Радев изтича през януари 2022 г., а той самият обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите, които трябва да се проведат през есента на тази година - б.р.)

Началникът на разузнаването, до чиято смяна остава само подписване на указ по закон, отхвърли всички мотиви, споделени от Министерския съвет в решението да бъде отстранен. Един от тях е, че Атанасов не е предоставял в пълен обем информацията, която по закон следва да предоставя на президента, премиера и председателя на Народното събрание. С други думи - криел е информация от държавния глава - според правителството.

 
"На първо място искам да кажа добре дошли в Римската империя. Императорът го знаеме, личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища. Слава Богу, кръвта я използвам само за сравнение", започна речта си пред микрофоните Атанасов. 
Последва репликата за "дългата ръка на Кремъл" и "координираните действия с един бизнесмен с много обвинения, което може да е свързано с Кремъл, но това не е моя работа да го коментирам". 
 
"През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона, но за съжаление сме свидетели на висша форма на демагогия, популизъм, а според някои и на диктатура. Става реално смесване между различните институции", продължи Атанасов и намери и смяната на шефката на Агенцията по вписванията, която всъщност искала да спази закона. Сам гарантира, че и той винаги е спазвал закона. 
 
"По отношение на правото искам да подчертая, че се намираме в уникална ситуация - президенските правомощия се припокриват с тези на избрания от него служебен кабинет. И има редица примери, в които и конституцията е нарушена", заяви Атанасов (институцията "служебен кабинет" и правомощията са описани в самата Конституция и настоящите служебен кабинет и президент нямат по-различни правомощия от всички предишни служебни кабинети и президенти - б.р. ). Остраненият шеф на разузнаването обаче настоя да се провери издаването на указите за смяна на ЦИК, за прекратяването на мандата на  Народното събрание и т.н. актове, издавани от Радев. Не обясни какъв според него е проблемът с тях. Но добави: 
 
"Президентските укази не подлежат на контрол, аз не мога да потърся правата си, но ако се окаже, че указ не е стабилен, а е порочен, това може да бъде причина за задвижване на процедура за импийчмънт."
И призова "депутатите, които имат желание да се спазва върховенството на закона, да го направят". 
 
Атанасов обяви, че явно "полването на конституционното право отпуск уронва престижа на службите" - това по повод факта, че той самият се оказа в отпуск от няколко месеца, като началото съвпадна с назначаването на служебното правителство, а краят бе през септември, когато се предполага да има нов избран кабинет след предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Мотимите ва въпросния отпуск били "лични и семейни", били обяснени на правителството, но Атанасов не ги коментира публично. Предупреди обаче иронично държавните служители да внимавали как ползват конституционните си права - като ползването на отпуск.
 
Завърши с това, че никого не обвинява, а казвал личното си мнение, но можело да има задействане на "план "Здравствуйте, братушки", но не ставало дума за руските туристи.