Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде заповед за премахване на сградата в местност "Авала" на брега на язовир "Искър" заради незаконно строителство.

Става дума за т.нар. "Зимни сараи" на Румен Гайтански-Вълка, бивш собственик на фирмата за сметосъбиране на София - "Волф", с която като млад кмет Бойко Борисов воюваше активно. Гайтански сега са сочи за един от най-близките и доверени хора на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Строежът на сградата започна през миналата 2020-та година, като още от самото начало за проблем с него сигнализира общинският съветник (сега кандидат-депутат) от "Демократична България" Владислав Панев. Имотът се строи върху дървопроизводителна гора, част от Държавно ловно стопанство "Искър", липсва одобрен инвестиционен проект или разрешително за строеж.

Заради скандала бе уволнен директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов.

Сградата е стоманобетонна, монолитна, а заради денивелацията е изградена и подпорна стена с около 100 м дължина.

По-късно и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), и прокуратурата, и дори район "Панчарево" установиха, че строежът е незаконен и започнат без разрешително. 

Според Закона за устройство на територията кметът на общината - Йорданка Фандъкова - или упълномощено от нея лице трябва в този случай да издадат заповед за премахване на строежа. Реакция от страна на Столична община нямаше от октомври до сега.

В закона се предвижда срок за доброволно премахване на строежа, а ако той изтече, премахването се изпълнява принудително от общината - за сметка на извършителя и на лицето, упражнило строителен надзор.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.