Строежът в района на Държавно ловно стопанство „Искър“ в Пасарел, свързван с Румен Гайтански-Вълка, бивш собственик на фирмата за сметосъбиране на София "Волф", е незаконен не само според прокуратурата и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Това вече се установява и в констативен акт от район Панчарево, разкри във фейсбук общинският съветник от "Демократична България" Владислав Панев, получил отговор от ЗДОИ от районния кмет Николай Гюров.

В него се посочва, че няма одобрен проект за строежа на "Зимните сараи" (наричани така поради връзките на Гайтански с Ахмед Доган). По документи имотът е дървопроизводителна гора.

"Може би най-скандалното. Строежът бил на мястото на съществуваща ремонтна работилница със застроена площ от 1341 кв. м. Снимки от гугъл показват, че преди започване на строежа мястото е било гола поляна. Така че вероятно са фалшифицирани документи, за да се оправдае вдигането на новата сграда", отбелязва Панев.

В констативния акт се посочва, че той е основание за "започване на административно производство за издаване на заповед по реда на чл. 225а, във връзка с чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ".

Според въпросните членове на Закона за устройство на територията кметът на общината - Йорданка Фандъкова - или упълномощено от нея лице издават заповед за премахване на строеж, при който са установени тези нарушения. Клуб Z пусна питане до кметицата, очакваме отговор.

В закона се предвижда срок за доброволно премахване на строежа, а ако той изтече, премахването се изпълнява принудително от общината - за сметка на извършителя и на лицето, упражнило строителен надзор.

Сградата е построена между март и юли тази година, Владислав Панев сигнализира за нея още тогава. Върховната административна прокуратура потвърди на 17 август, че липсват документи за него. Заради скандала бе уволнен директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов.