Почетният председател на ДПС Ахмед Доган регистрира официално бизнес в България. Това се случва за първи път. Доган не веднъж е твърдял, че е "на ти" с бизнеса, но никога досега не е участвал официално в търговско дружество. 

Съдружник в начинанието му е бизнесменът Румен Гайтански-Юнг, популярен с прякога си Вълка. Това съобщи "Биволъ", позовавайки се на данните от Търговския регистър. 

Компанията се казва "Уотър-Витал" (Water-Vital) и е вписана в Търговския регистър на 19 октомври 2017 г. Доган и Гайтански са и съдружници с по 50% от капитала от 20 000 лв., и управители на дружеството, което представляват заедно и поотделно. 

Търговски регистър

Предметът на дейност на фирмата е дълъг. Ето какво пише:

Добив, бутилиране разпространение и продажба на минерална вода; разработване и реализация на проекти за изграждане, ремонт и реконструкция на водоемни съоръжения и съоръжения за ВЕЦ; експлоатация на язовири; разработване и реализация на проекти за изграждане, реконструкция и ремонт на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води; разработване и реализация на проекти за изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК мрежи; пречистване на почви, води и утайки; извършване на всякаква друга дейност, която действащото в Република България законодателство допуска. В случай че за извършването на определена дейност се изисква разрешение или лицензия, дружеството предприема извършването й след получаването на съответното разрешение или лицензия, освен ако законът позволява извършването й преди това.

"Уотър-Витал" е декларирала, че за последните месеци на 2017 г., в които вече е съществувала, не е осъществявала търговска дейност. Документът за това е подписан от Гайтански, показват още официалните документи. 

Дружеството е с адрес бул. "Цариградско шосе" № 48-50. Това е сградата на някогашния Полиграфически комбинат, където вече се помещава бизнес център. 

Румен Гайтански е популярен най-вече с бизнеса си със сметопочистване, дълги години негови компании поддържаха чистотата в София. Печели поръчки за тази дейност и в други общини. И други негови компании са регистрирани на същия адрес в София, показва справка. 

През 2010 г. наяве излезе и консултантски договор на Доган за 1,5 млн. лв. Той бе свързан с прословутия проект "Цанков камък". Според официалната позиция на ДПС от това време самият предмет на договора не е имал общо със строителството на каскадата от язовири. Тогава той бе проверен за конфликт на интереси, но съдът постанови окончателно, че такъв няма. 

Ахмед Доган поддържа близки отношения и с Делян Пеевски, който управлява интереси в различни сектори на икономиката. Според източници на Клуб Z, двама са най-честите гости на Ахмед Доган в т.нар. Сарай в Бояна - Пеевски и Гайтански. Двамата обаче винаги гостували поотделно.