С развитието на делото около т.нар. подпорна стена – хотел край езерото Алепу, което в началото на месеца се озова във Върховния административен съд (ВАС), се активизира и новият инвеститор на проекта – общинският съветник от Приморско Стоян Василев. От няколко дни Василев обяснява в профила си във фейсбук, на фона на бетонната конструкция на Шофьорския плаж, какви са бъдещите му планове за курорт, уверявайки колко ще е зелен той и какъв висок клас туристи ще привлече. Днес същите обяснения имаше и пред Нова тв. А малката подробност е, че само преди ден гост в същия ефир бе служебният министър на екологията Асен Личев, който даде заявка: стената на Алепу трябва да бъде съборена. „Разпоредил съм по най-бързия начин да бъде издадена заповед Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони“, добави той. Разпоредена е и проверка относно разрешителните, издавани от РИОСВ-Бургас. 

Какво се случва с „подпорната стена“? Как вървят делата и кой е инвеститорът всъщност?

На първа линия, която е втора

„Уверявам ви, че обектът при завършването си ще бъде първо – изключително висококатегориен, второ – зелен комплекс, който ще води след себе си, освен висококактегориен туристически продукт и работни места, ще придава и добавена стойност на територията“, обяснява в едно от видеата на фона на „кутийките“ Василев.

А оказва се „обектът“ е сменил не само собственика, но и името и... облика си. 

„С респект към богатата история на Созопол избрахме за комплекса името „Антеа Резидънс“. Антеа е първото име на Созопол, а нашите планове предвиждат проектът да е изпълнен в стила на старата созополска архитектура с изцяло естествени материали - камък и дърво.“

„Ако съдът се произнесе в наша полза, комплексът „Антеа“ ще бъде изграден пред укрепителното съоръжение. Комплексът ще стъпи на него, но няма да бъде част от него.“

С други думи „Алепу Вилидж“ вече е „Антеа Резидънс“ и няма да се простира нагоре, а напред. По повод на второто днес в ефира на Нова се разви следния диалог:

- Оттук напред ще бъде изграден бъдещият ваканционен комплекс 

- Т.е. до морето.

- Да, но до морето има още два терена. Единият е общински – общински път, след това е плажът и чак тогава е морето. Така че спазили сме и тези изисквания.

А на въпрос какво, ако районът около езерото стане защитена зона (и сега обектът попада в такава - б.р.), Василев отвърна:

„Ами да ви кажа аз приветствам тази идея – да бъде забранено строителството в защитени територии. Но ние имаме две писма по време на съгласувателните процедури – от РИОСВ-Бургас, в които се потвърждава, че този обект не попада в такава защитена територия. И блатото Алепу е на около 700-800 метра оттука и то по никакъв начин не е застрашено, нито в момента, нито в бъдеще при довършване на обекта“.

И още малко от новия инвеститор. Този път на тема с какви средства изкупи проекта и с какви средства строи, подставено лице ли е на „Главболгарстрой“ (ГБС) и защо изобщо се е захванал с проекта, от който ГБС се отказа с публичния мотив репутационни щети:

„Първо, аз работя в района, аз съм от Приморско и от години познавам района, работя тука на тази територия, познавам обекта от самото му начало и самия факт, че имаше опасност да бъде зарязан, да бъде поредната бетонна гробница ме смущаваше и това беше причината да вляза в разговори, в преговори с предходния инвеститор и съответно да стигнем до сделка. Тука да има един завършен обект, а не паметник бетонен.“

„Ако бях подставено лице, щях ли да изляза с името си и да застана открито пред вас, без да се притеснявам?“

От години се занимавал със строителство, предприемачество и туризъм и „съответно намерил съм начин как да закупя този проект“. Но търговската тайна била част от сделката. „Нека да го пропуснем на този етап.“

Скромен общински съветник

Както Клуб Z писа, в края на април „ГБС Турс“, дъщерното дружество на ГБС, обяви, че се отказва от проекта „Алепу Вилидж“ заради „негативна кампания и отрицателен обществен отзвук“. И тогава на сцената се появи общинският съветник от Приморско. И към онзи момент двете страни отказваха да обявят някакви параметри около сделката, като „ГБС Турс“ стана „Блек Сий Фемили Резиденс“ (400 000 лв. капитал) с едноличен собственик на капитала Стоян Янакиев Василев, вече регистрирана в Приморско. Любопитен момент е, че за контакт с новата (преименувана фирма) е посочена следната електронна поща: hotel-flora@gbs-bg.com.

По-любопитна обаче е встъпителната имуществената декларация на Василев, представена пред КПКОНПИ в качеството му на общински съветник от 2019 г. В нея е посочил само 50 на сто дял от „Васт 08“ ООД  - дружество, регистрирано през 2008 г., в което Василев е съдружник с руския гражданин Вадим Лесюис и което няма нито един подаден годишен финансов отчет към момента. 

С името на местния парламентарист са свързани и други компании с прекратена дейност и такива, в които той вече няма участие.

В имуществената декларация няма описани банкови влогове, заеми, налични парични средства, вземания или друго. 

Така че въпросът със средствата за сделката с ГБС и скъпото противосвлачищно съоръжение все още не намира отговор. 

А вторият комплекс?

Има още няколко неизяснени въпроса. Не е ясно как се предвижда да изглежда „Антеа Резидънс“, при все че покрай скандала с „Алепу Вилидж“ от ГБС все пак склониха да покажат проекта и трябва ли да мине той през нови процедури. 

Старият проект предвиждаше „кутийките“, които приличаха на хотелски стаи (а всъщност са ниски и не са пригодни), да останат под земята, но да служат като основа за терасовидно изградения върху нея комплекс. 

Както Клуб Z писа, след изпълнението на „Алепу Вилидж“ бе предвидено и това на „Алепу Бриз Вилидж“. Двата курортни комплекса на „ГБС Турс“ на практика бяха едно цяло, но вторият е „на втора линия“. И като едно цяло са получили и положително становище от екоинспекцията в Бургас през декември 2017 г. Става въпрос за общо 20 878 кв. м. Първият комплекс, този върху „брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение“, е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м. Какво се случва с този втори комплекс?

Делото

През февруари Админиcтpaтивният съд в Бургас oбяви зa нищoжнo paзpeшeниeтo зa cтpoитeлcтвoтo нa ĸypopтния ĸoмплекс. Община Созопол обжалва и сега делото е във ВАС. Как се стигна дотам?

Както Клуб Z писа, след скандал Върховната административна прокуратура възложи проверка, а после обяви, че протестира издадено разрешително за строеж на пословичния вече комплекс „Алепу Вилидж", който - както е известно - се строи първо като укрепително съоръжение за свлачището. Внесеният протест бе срещу разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол. То обаче се явява второ, издадено половин година след първото.

Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачището. С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. обаче възложителят декларирал, че това разрешително няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Според първоначалния план свлачището е трябвало да бъде укрепено с „пилоти“, т.е. като стена.

С изменението обаче то вече става конструкция - основа за терасовидно разположения комплекс - тогава „Алепу Вилидж“. Интересното тук е, че екоинспекцията е дала зелена светлина за първия вариант на конструкцията, а не за втория.
В крайна сметка първо обвинението реши да протестира самия акт на издаване на второ разрешително, защото е за един и същ строеж - което го правело нищожно. Впоследствие откри второ основание - че не е извършена оценка за въздействие върху околната среда, което е задължително, защото строежът се намира в две защитени зони.

Отделно от държавното обвинение установили и че въпросното разрешително, за което се претендира, че е нищожно, не е било публикувано на сайта на община Созопол. С което „на практика, се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права“.