"Ваксинирах се", съобщи в събота във фейсбук лаконично служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Така Кацаров опроверга критиците си, които твърдят, че той дава противоречиви сигнали по отношения на имунизацията срещу COVID-19 и припомнят негови изказвания отпреди месеци. Самият министър записа видеообръщение с призив българите да се ваксинират няколко дни, след като встъпи в длъжност и призна, че в началото е имал резерви, защото клиничните изпитвания тогава му се струвало, че са извършени за твърде кратко време. Но добавяше, че след милиони имунизирани по света, препаратите са показали, че действат. Ваксините са единственият начин да се справим с коронавируса, е позицията на Кацаров. 

От съобщение днес на здравното министерство става ясно, че той се е иминузирал с еднодозовата ваксина на "Янсен".

"Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се ваксинира срещу COVID-19. Ваксината на Janssen му бе поставена в Медицински център "Ориндж". Министърът благодари за съдействието и професионализма на управителя доц. Спас Спасков", гласи информацията оттам.

 
Преди дни Кацаров обясни, че досега не се е имунизирал, защото е прекарал твърде тежко COVID-19 през декември, с двустранна пневмония и в болница и съответно имал все още твърде много антитела. Експертите препоръчват ваксинацията в такива случаи да става близо 6 месеца след заразяването с коронавируса. 

Процесът на ваксинация в страната не върви с очакваните темпове, въпреки че вече има свободен достъп и до четирите вида ваксини. Причината е, както в резкия спад на случаите и затихването на епидемията, очаквано през летните месеци, така и в сериозния процент на недоверие сред българите към ваксините. Въпреки някои първи наченки, сериозна кампания все още няма. Липсва и личен пример на първите хора в държавата - президент, премиер и т. н.

20 496 са сложените дози за последните 24 часа, общият им брой е 1 568 793.

Експертите вече предупреждават, че през есента при недостигане на покритост с ваксини на 70-75 на сто от населението, отново ще има вълна. В Европа настъпва и индийският вариант, известен вече като Делта варианта. Той вече е преобладаващ във Великобритания, а британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи преди седмица, че той е поне 40 на сто по-заразен от варианта от Кент (по-популярен в България като британския, а по новите наименовия на СЗО - вариант Алфа).

Кантарджиев ще консултира Столичната община за ваксинациите

Пак в събота от Столична община съобщиха, че пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести става консултант по ваксинациите там.

"Благодаря на проф. Кантарджиев, че прие поканата ми да участва в организацията на процеса на ваксинация в София. Убедена съм, че както със знанията и опита си, така и с умението му да обяснява проф. Кантарджиев ще допринесе повече хора в София да пожелаят да се ваксинират", написа във фейсбук столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Професорът беше пенсиониран в понеделник от здравния министър и се превърна в най-обсъжданата тема през седмицата като измести разкрития за корупционни схеми, източване на милиони държавни пари и най-крупния скандал в момента в здравеопазването - подозираните схеми за търговия с органи в болница "Лозенец". Почти засенчи и наложените санкции по закона "Магнитски".

Въпреки че проф. Кантарджиев е навършил годините за пенсиониране, той получи подкрепа и от ГЕРБ, и от БСП, а от НЦЗПБ излязоха на протест.