Делта вариантът на коронавируса (новото име на т. нар. индийски вариант) изглежда е с около 40 на сто по-заразен от варианта, който той измести във Великобритания (т. нар. британски).

Това съобщи британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, съобщава "Гардиън". Това прави решението на правителството за освобождаването на рестрикциите в Англия от 21 юни "по-сложни".

От другата седмица започва ваксинацията на хората под 30 г. във Великобритания.

"Вземаме предвид всички възможности", все пак каза Ханкок за вдигането на ограниченията.

Според последните оценки индийският вариант, вече наричан Делта, е по-заразен с между 30 и 100 процента в сравнение с т. нар. Алфа вариант, който за първи път беше регистриран в Кент и придоби широка популярност като британския вариант. Според последните данни, представени от Ханкок, заразността е около 40 процента по-висока.

През седмицата Световната здравна организация даде нови имена на вече познатите варианти на коронавируса, с които да се избегне стигматизацията с наричането им на определена държава.

Четирите варианта на коронавирус, смятани за притеснителни от СЗО и по-известни на обществеността досега като британски, южноафрикански, бразилски и индийски вариант, вече ще бъдат обозначавани с гръцките букви Алфа, Бета, Гама, Делта – по реда на установяването им.

Други варианти, които представляват интерес, са наречени на буквите, които следват.

Британският министър на здравеопазването отбеляза, че е по-трудно да бъде овладян този вариант поради неговата висока заразност. Но добрата новина е, че две дози от одобрените ваксини дават необходимата защита. "Ваксините все още действат също така ефективно", подчерта той.

"Знаем, че ваксината ви защитава, но и помага да спрете да разпространявате заразата", добави Ханкок.

В момента Делта вариантът вече е доминиращ във Великобритания, на него се дължи и резкият скок на случаите от последните дни при неваксинираните британци.

Правителството в Лондон е подложено на критики, че е закъсняло със слагането на Индия в червения забранителен списък за пътуване.

Преди дни епидемиологът от Imperial College професор Нийл Фъргюсън, който прави моделите за разпространение на заразата за властите, каза, че вариантът е 60% по-заразен от доминиращите досега варианти – на първо място британския B.1.1.7. Освен това, пак по думите на Фъргюсън, който говори на база информация от данните на здравните служби на Англия и Шотландия, индийският вариант е до два пъти по-вероятно да доведе до болнично лечение при неваксинирани.

Според материал на Sky News случаите на COVID в Англия са скочили със 76,5% за една седмица, показват данни на Службата за национална статистика (ONS) на Великобритания. Агенцията изчисли, че 85 600 души в страната са били заразени през седмицата до 29 май - което се равнява на около 1 на 640 души в частни домакинства.  Добрата новина за Великобритания – засега няма национален проблем, защото броят на ваксинираните е голям, но не е толкова голям (70-80 процента със завършен изцяло имунизационен курс), че да спре ефективно нова вълна. Лошата – има 10 пъти повече болни от COVID-19 сред хората под 40 години, отколкото над 60 години, за периода 18 април – 29 май, 2021 година.