Отговорникът за културно-историческите ценности в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов от тази сутрин официално е с повдигнато обвинение за участник в организирана престъпна група за антики и пране на пари.

И.д. ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова потвърди пред медии, че той е обвинен като съучастник в група, ръководена от Васил Божков. Тя поясни, че Божков няма ново обвинение (извън сегашните 18, б.р.), а и досега е имал за такава дейност. Папалезов сега е присъединен като участник в групата.

Той е с най-леката мярка за неотклонение - "подписка", подчерта Маджарова, като специално поправи медиите, че топполицаят никога не е бил задържан.

Тя се поядоса на въпрос свързан с "нахлуването" на спецпрокуратурата в сграда на МВР. Каза, че е извършено само едно процесуално-следствено действие, само в едно място - работен кабинет. А пък кабинетът на полицая бил в Главна дирекция "Национална полиция" (точният цитат от прессъобщението е: "Извършени са действия по разследването в един кабинет в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), тъй като лицето, привлечено в качеството на обвиняем по досъдебното производство, работи там.")

Иначе Маджарова даде брифинг по повод на поредния успех на спецпрокуратурата, като специално подчерта че той е в сътрудничество с Европол и американската агенция за борба с наркотиците - ДЕА (Напоследък всеки туит на главния прокурор Иван Гешев завършва със символи - българския и американския флаг, особено след налагането на санкции от САЩ по закона "Манитски", б.р.).

Касае се за двама турски граждани, които са посрещнали огромно количество хероин на пристанище Варна - запад, укрит в мраморни плочи. Първоизточник на наркотика е Иран.

Бандата е заловена докато е разтоварвала наркотичното вещество, което е около 400-500 кг и е с изключителна чистота. Дрогата е трябвало да замине за Западна Европа.

"Успехът е голям, моля това да бъде отразено по подобаващ начин", обърна и.д. шефката на спецпрокуратурата към медиите.

Ето и пълния текст на прокурорското прессъобщение:

Пресечен е трафик на хероин за близо 24 млн. лева след специализирана операция на ГДБОП и Европол под надзора на Специализирана прокуратура

На 03.06.2021 г. при Специализирана полицейска операция на служители на ГДБОП, Европол и Агенция „Митници“ под надзора на Специализирана прокуратура е задържана голяма пратка с хероин, скрит в кухини на мраморни керемиди.

В хода на разследването е установено, че наркотичните вещества са пристигнали с 4 контейнера по море на пристанище Варна-запад и с товарни камиони са били превозени до склад в гр. Сливен. Там в момент на изваждане на хероина от кухините на мраморните плочи са задържани две лица - чуждестранни граждани.

До момента по образуваното досъдебно производство са иззети близо 500 кг наркотични вещества. Според първоначалната оценка по цени за съдопроизводството стойността им е 23 850 000 лева.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура двамата чуждестранни граждани са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в престъпно сдружение и за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение (престъпления по чл.321,ал.6 от НК и по чл.354а, ал.1, пр.4, вр. чл.20, ал.2, вр.ал.1 от НК). Единият е привлечен към наказателна отговорност и за това, че в нарушение на закона е пренесъл през границата на страната високорискови наркотични вещества – престъпление по чл.242,ал.2 от НК.

Двамата обвиняеми първоначално са задържани за срок до 72 часа, а по искане на Специализирана прокуратура на 05.06.2021 г. Специализираният наказателен съд е взел спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение – „задържане по стража“.

Съдействие в хода на разследването на ГДБОП е оказано и от правоохранителния орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.

Днес, 07.06.2021 г. брифинг по случая даде Валентина Маджарова, и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура.