Официално от Специализираната прокуратура в сряда сутрин потвърдиха  за претърсването у полицейския началник Ангел Папалезов - началник сектор „Културно-исторически ценности” в Главна дирекция „Национална полиция”. За мярка за неотклонение или арест не става дума...

Според твърденията на обвинителите става въпрос за "организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и за изпиране на пари". Като съответните медии - близки до прокуратурата, веднага писаха, че става въпрос за някаква връзка с Васил Божков.

Ето и краткото съобщение от тази сутрин:

Висш полицейски служител е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и за пране на пари.

Специализираната прокуратура извърши действия по разследването по досъдебно производство срещу организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и за изпиране на пари.

С разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд на 01.06.2021 г. са извършени претърсвания в имот и в служебния кабинет на действащ висш служител от Главна дирекция „Национална полиция“.

Полицейският служител А.П. е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група, създадена с користна цел за извършване на престъпления по чл.287а, чл.278 и чл.253 от НК - престъпление по чл. 321, ал.3 от НК.

Разследването по досъдебното производство на Специализирана прокуратура продължава.

В други медии се появиха твърдения, че става дума за репресии на Специализираната прокуратура срещу служители, свързани с разпоредената от МВР проверка за подслушването (макар че всъщност и самата прокуратура разпореди такава проверка на Националното бюро за контрол на СРС, б.р.).

Бойко Рашков даде интервю пред сайта bird.bg че от държавното обвинение са извикали на разпити новоназначените шефове на ДАНС и ГДБОП (всъщност - това бяха две от посочените възможни служби - "подслушвачи" и едва ли е учудващо, ако е факт, б.р.)

Заглавието на материала е: "Прокуратурата прави обиски в МВР. Пречат на разследването за подслушването". Рашков коментира следствените действия срещу Папалезов с думите: "Провеждат се лични обиски и обиски на кабинети на служители, проверяващи подслушването".

Служебният вътрешен министър казва още:

"Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. Съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не гласува доверие на последните избори.

Тъй като Борисов на практика не може да влияе, прокуратурата заема неговото място в политическата борба у нас. Тя ще върши това, което не могат да вършат ефективно Борисов и ГЕРБ."

Коментар по-късно дойде и от говорителката на главния прокурор Сийка Милева:

 "Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, защото на някой не му харесва" каза Милева пред БТА.

"Прокуратурата стриктно спазва закона", добави тя и заяви, че очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи, защото това е в интерес на всички българи. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки, се посочва още в позицията й.