Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, съобщиха специално за Клуб Z източници от Брюксел.

Решение за това е взето днес на заседание при закрити врати на групата. Утре то ще бъде потвърдено с писмена процедура. Очаква се евродепутатите да дойдат у нас през септември или октомври.

Изпращането на мисия е одобрено от представители на трите най-големи парламентарни групи – Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и „Обнови Европа“ (ОЕ).

Искането е на социалистите и е от няколко месеца насам. Днес обаче е свикано специално заседание заради огласените вчера санкции на САЩ срещу група високопоставени българи за корупция.

Мониторинговата група се състои от 14 членове на парламентарната комисия – по двама от всяка политическа сила в ЕП. Единственият български член в нея е Елена Йончева от БСП/СиД.

През лятото на 2020 г. мониторинговата група поиска да изслуша по видеовръзка премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Вместо тях обаче говориха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, зам. главният прокурор Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

В началото на 2021 г. бе организирано ново изслушване. След това евродепутатите зададоха уточняващи писмени въпроси, защото бяха недоволни от дадените им по време на видеоконференцията отговори.

Същевременно днес от групата на социалистите в ЕП призовава за дебат в Комисията по бюджетен контрол във връзка с наложените от САЩ санкции срещу българи. Призивът се съдържа в разпространено днес изявление на председателя на парламентарната група Ираче Гарсия.

От години групата СиД осъжда ситуацията в България с нарастваща корупция и атаки срещу върховенството на закона и свободата на медиите, изтъква испанската социалистка. Затова според нея не е изненада публичното посочване на български държавни служители и олигарси за корупционна дейност от Държавния департамент на САЩ. Близките връзки през годините с бившия министър-председател Бойко Борисов са добре известни на българите.

Гарсия припомня също, че парламентарната група на социалистите е поискала от Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в ЕП да организира наесен мисия за установяване на фактите у нас.

Евросоциалистите се надяват този път колегите им от ЕНП да подкрепят мисията ѝ, както и да не се направят този път на слепи.

„Проблемите с корупцията се превърнаха в запазена марка на правителството на Борисов и затова българите излязоха на улицата. Евродепутатите от СиД са осъждали това, което сега не е никаква тайна за българите и още по-малко за консерваторите в Европейския парламент. За съжаление, групата на ЕНП винаги е предпочитала да остава сляпа“, допълва Ираче Гарсия.

Но въпреки всичко България започнала да обръща страницата на последните парламентарни избори от 4 април. Гарсия се надява, че срамната практика на ГЕРБ и техните олигарси да бъде окончателно затворена вота на 11 юли 2021 г. 

И евродепутатите от БСП с писмо до евроинституциите

Евродепутатите от БСП/СиД също са изпратили писмо до колегите си от евроинституциите. Това съобщи във фейсбук председателят на делегацията на БСП в парламентарната група Петър Витанов. В посланието се съдържа позицията на нашите евросоциалисти за случващото се в страната ни.

Според тях служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, е осветлило редица скандали, свързани с нелоялни към държавата чиновници, подслушвания на опоненти и актове на старата власт с очевиден корупционен потенциал.

„В контекста на изострена политическа борба тук, в ЕП, от страна на евродепутатите от ГЕРБ се разпространява дезинформация относно българската политическа ситуация. Те не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и публикуват прессъобщение в българските медии, в което заявяват пълната подкрепа на лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, който многократно е изразявал близките си отношения с бившия премиер Борисов. С този акт г-н Вебер поставя цялата ЕНП в ролята на заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби, в които затъва ГЕРБ“, пишат българските социалисти от Европейския парламент.

И заключават, че фактът, че това, което е видимо през океана, остава невидимо за някои политици в Брюксел, буди недоумение и дава аргументи на антиевропейския популизъм.