ЕС няма да накаже шестимата българи, санкционирани от САЩ в рамките на „Глобалния закон Магнитски“.

Това стана ясно от отговор на запитване на Клуб Z. Той е от говорител на Европейската комисия.

ЕС взема предвид съобщението на САЩ. От Комисията обаче няма да коментират включването на лица в списъци.

На въпроса ни дали в Брюксел са готови да наложат мерки срещу тези хора от ЕК според приетия през декември 2020 г. глобален санкционен режим отговарят следното:

„Не е практика на Съвета на ЕС на налага санкции на граждани на Съюза. Санкционната политика на ЕС е част от Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС). Като такъв ЕС налага санкции само ако те са в съзвучие с целите на ОВППС. При всеки случай всяко решение за допълнителни включвания в списъка е работа на Съвета, който трябва да вземе решението единодушно. Не можем да коментираме вътрешните дискусии в Съвета.“

Този отговор стана причина по време на обедния брифинг в ЕК да припомним, че поне двама от санкционирените – Делян Пеевски и Илко Желязков, са замесени в схема за подкупи засягаща български документи за пребиваване на чуждестранни граждани. И да попитаме това не е ли заплаха за сигурността и не заслужава ли да бъда санкционирано съгласно ОВППС.

„Още преди време излязохме с ясна позиция по въпроса за продажба на гражданство. Тя е добре известна. Но няма да правя никакви специални коментари сега, в този контекст и на този ранен етап“, каза говорителят Кристиан Виганд.

Попитахе също така дали тези санкции означават, че ЕС ще обмисли включването на корупцията в своя глобален санкционен режим.

Този режим е изработен за борба със сериозни нарушения на човешките права, отговориха от „Берлемон“. И покрива геноцид, престъпления срещу човечеството, мъчения и друго жестоко и нечовешко или унизително отношение като робство. Всяко решение за разширяване на допълнителни критерии за вкарване в списъка е от компетенцията на Съвета, който трябва да го реши с единодушие.

Мерките са американски и не важат за ЕС, каза на брифинга Петер Стано – говорител на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Кристиан Виганд бе попитан и дали санкциите на САЩ ще имат някакво отражение върху предстоящия доклад за върховенството на закона в България.

„Важно е събитията в България да не обръщат посоката на напредъка. България трябва да завърши прпилагането на препоръките, направени в доклада на ЕКпо Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) през 2019 г. Има все още несвършена работа. Важен елемент в този доклад бе продължаване на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа за справяне с оставащите неизпълнени задачи в рамката за борба с корупцията в България и ефективните разследвания. България трябва да изгради солиден опит в окончателните присъди в случаите на корупция по високите етажи. ЕК ще продължи да наблюдава отблизо тези събития в контекста на предстоящите доклади за върховенството на закона“, каза говорителят.