Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Венецианската комисия е изненадана от идеята специален прокурор да разследва главния прокурор в България.

Това научи Клуб Z от източници от Европарламента.

Мнението е изказано днес на заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

От българска страна са участвали зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник главните прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Даниела Машева и Красимира Филипова и председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Джумалиева.  

Мнението за спецпрокурора е изказано от Джеймс Хамилтън – представител на Венецианската комисия, участвал в заседанието. Той е бивш докладчик за страната ни.

„За него този специален прокурор е изненада и твърде странно решение. Това не е част от световната практика. Ако въобще може да се говори за такъв прокурор, това евентуално би могло да се направи по конкретен случай, като например в САЩ, а не за голям отрязък от време“, споделиха нашите източници.

Зададени са били въпроси и във връзка с аудиозаписа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

Въпросите към българските представители са били предимно пояснителни. Те са били допълнение към предишните писмени въпроси от групата.

Участниците от наша страна са били питани за свободата на медиите, какво се прави по въпроса и защо правителството в София все още на практика не признава, че има проблем в тази сфера.

Според източниците на Клуб Z усещането на мониторинговата група като цяло било, че не са чули конкретни отговори. И вероятно пак ще има писмени въпроси към българските власти.

Потърсихме за коментар Елена Йончева. Евродепутатката от БСП и групата на социалистите е единственият български представител в тази мониторингова група. Тя отказа да съобщи какви въпроси са задавани, тъй като няма право да разгласява подробности от заседание, проведено при закрити врата.

Йончева обаче сподели, че премиерът Борисов е бил поканен на изслушването, както и през август 2020 г. И отново не е участвал.

„Дълбоко разочароващо е, че българският премиер се скри от ЕП. Той не намери време да се яви и през август, не намери време и днес. Докато други премиери намериха такова време. Безпрецендентно е премиер на една държава от ЕС да не се яви по покана на парламента. В тази мониторингова група са били канени и приеха поканата премиерите на Малта и Словакия“, изтъкна Йончева.

И допълни саркастично:

„Може би в програмата му няма време за върховенството на закона или пък тези дебати са му скучни. Той вече изпраща чиновници, които не могат да отговорят на зададените въпроси.“

Според нея обаче не се очакват нови дебати в пленарната зала за принципите на правовата държава у нас поне в близките два месеца. Причина са предстоящите парламентарни избори в България. Практиката е да не се провеждат дебати за определена държава в навечерието на вот. Няма обаче правило, което да забранява това. Но за да се наложи, наистина трябва да се случи нещо извънредно, обясни Елена Йончева.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Чудно е че тези наивници още

Чудно е че тези наивници още не са чули нищо за най-страхливият биологичен вид в зоологията – лъжливият Посерко! Той е доста едър и мазен. Клечи скрит в една Жипка. От там излъчка строително-магистрално порно с много дълги мостове и дълбоки тунели. На всички въпроси отговаря е..а с 200.

Кой ЛЪЖЕ?

Венецианската комисия, Лекс или Клуб Z? "Венецианската комисия обясни как може да се осигури независимо разследване на главния прокурор Министерският съветът обяви, че още утре приема промени в НПК Само членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които не са свързани с прокуратурата, да могат да внасят искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор и да се намали мнозинството от 17 гласа, с което се взема решение за това. Отказът срещу главния прокурор да започне наказателно преследване да подлежи на съдебен контрол. А самото разследване да се извършва от „нещо като независим прокурор“. Това са част от препоръките за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай, че той извърши престъпление, които отправя Венецианската комисия към българските власти. ..." news.lex.bg/венецианската-комисия-обясни-как-мож/
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Другарю, Ганев,

Другарю, Ганев, Изпаднали сте заблуждаемост вследствие вашата объркваемост. Венецианската комисия наистина е написала това, но пак на вернециански, а както досегашната практика показва вашият вожд не разбира този език. Той шпреха понякога на майнен, либен фройден, конгратюлейшън и парле ву франсе, говори без затруднение с 200, но венециански нито шпреха, нито парле ву.. Затова е наложително при таково високо владеене на венецианския от ваша страна да му го преведете на един от езиците, които той владее за да може да го разбере. Това ще да е един добър жест към Посерко, защото официалният му преводач от венециански г-н Ф. Димитров превежда фалшиво.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.