Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Премиерът Бойко Борисов не се яви в Европарламента, а се скри зад четири жени", заяви за Клуб Z евродепутатката от БСП Елена Йончева. 

Тя говори след проведеното днес закрито заседание на новосъздадената мониторингова група за България към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Членовете на групата бяха изпратили специално писмо до Борсиов с покана да присъства на заседанието. Покана бе пратена и до главния прокурор Иван Гешев. Той също не се яви, а прати представител.

Вместо министър-председателя на заседанието бе вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. На мястото на Гешев бе заместничката му Красимира Филипова, участва и зам.-министърката на правосъдието Десислава Ахладова от българска страна. Там е била от страна на родните институции и Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Заседанието бе посветено на състоянието на върховенството на закона в Бългалия и протестите срещу правителството на Бойко Борисов и обвинител №1.

"В тази комисия не хвалят. Там привикват за обяснения. И вероятно това е причината премиерът да не отиде - той е свикнал да слуша предимно хвалби по свой адрес", коментира Йончева. 

На заседанието според нея са присъствали представители на Европейската прокуратура и на Венецианската комисия. Те също са задавали въпроси на българските представители.

Според Йончева почти единодушното мнение на членовете на групата е било, че протестите у нас са безпрецедентни. Което означава, че, по думите на евродепутатката, "има нещо гнило в България".

От кабинета на вицепремиера Екатерина Захариева засега няма коментар по темата.

Групата за мониторинг се състои от 14 души - по 2-ма представители на всяка от 7-те политически фракции в ЕП. Начело е холандската либералка Софи ин `Т Велд. 

Пред БНР журналистът от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов, който присъства на заседанието, заяви: 

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провежда съдебна реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липса на действия; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, "тревожна", заяви Стоянов.

Журналистът предположи, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръки на тема "правосъдие и вътрешен ред“.

Още по време на заседанието той написа във фейсбук:

Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при изслушването им в LIBE комисията. Не мога да разбера дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат откровено членовете на ЕП! Не че им минава номерът, де! Твърдението, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт е смехотворно! Да напомня ли за парламентарната квота във ВСС? Има ли назначен административен ръководител на звено в съдебната власт, което да не е резултат от сделка? (...)

 

"Темата за корупцията в България ще продължи, ще пратим въпроси"

“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли”, обяви Софи ин Т’ Велд пред EURACTIV след заседанието. Но уточни, че не може да говори по същество за сбучилото се на закритата за медии среща. 

Софи ин Т’ Велд добави, че темата няма да бъде забравена: 

“Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други поводи”.

Прокуратурата със своя версия

Оказа се, че родната прокуратура има съвсем различна версия за случилото се днес. От официалното прессъобщение се разбира, че... въпросното заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към ЕП било "по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

Не е уточнено защо, ако Иван Гешен е инициаторът, във видеоконферентната връзка при закрити врати се явява не той, а неговата заместничка. 

Според официалната версия на държавното обвинение акцентите на срещата били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор".

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова, съобщава сайтът на прокуратурата. 

Очаквайте подробности

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Лично аз не познавам човек, който да е проявявал интерес какво казала, или какво мислила Йончева !

:)

Какво казала и какво мислела - ми журналистка е. :) А какво правила... "13 бона заплата си отпускала депутатката като журналист от собствената си фирма, финансирана от КТБ" “Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че те са предмет на длъжностно присвояване” https://www.24chasa.bg/novini/article/7260521

Ортачката на Мустака

дудне иззад гърбовете на "Евродепутатите ще изслушат и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ." /БГНЕС/

Щом БХКурви

и тартора им Кънев са там..... мила Българийо

Тъй де, нито един автентичен

Тъй де, нито един автентичен българин. Все номенклатура от различен ранг. Изключвам г-н Стоянов, разбира се.
 's picture

Pen40

Това е типично за Борисов

Когато стане напечено винаги се крие зад фустите на някоя лелка. Обяснението вероятно е остър едипов комплекс.

Червената лайнохвъргачка Милийончева

отново оплю България! Така е, като българите пратиха в Европарламента една злобна рускиня!

Тези хора не познават

Тези хора не познават автентични българи, а само властопритежатели и слугинажът им, който става все по проЗД и негрАмотен. Ако се закрепи гнусотията с т. нар. конституция, в територията ще останат посочените по-горе, твърдият мат"риал на т. нар. партии, част от цигандериите и най-старите хора. Останалите сме вън окончателно!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Дали

Бончо, още ли си пазиш червената книжка в джоба ? В кой век живееш бе човек. Комунизма падна отдавна , само за информация, ако не си разбрал. Срина се от собствената си простотия.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Кажете ми как е възможно

Кажете ми как е възможно българи да оплюват собствената си държава пред комшиите? Нихилисти отвсякъде, безродници!
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Критиките към управляващите не са оплюване на собствената държава. Но не се надявам да схванете разликата.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Тая коя беше? Гладното Ленче, дето захлеби в Брюксел? Напълни гушката, ама не поумня.
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Ако беше там само да захлеби щеше да се държи като г-н Ковачев - тихо и кротко да трупа паричките и както него вече да е милионерка.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Ленчето не беше ли от комунистите или греша ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.