Освободеният заместник-председател на ДАНС Недялко Недялков обяви днес, че смята да обжалва в съда освобождаването си. Заяви също така, че няма връзки с бизнесмена Делян Пеевски, за каквито спорадично се появяват информации в медиите - виждал го е само веднъж.

Бойко Рашков пък е с отнето разрешение да борави с класифициирана информация заради разгласяването й, но кога, как и защо е било отнето то месеци, след като той вече не е оглавявал бюрото за контрол на СРС, а е бил университетски преподавател - не стана ясно. Недялков нямал спомен.

Стана ясно обаче, че сегашният служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи имал "фиксация" върху личността на главния прокурор (по Недялков) и питал защо и неговия достъп не е отнет. Както и че имало опит за овладване на службите.

Едно спокойно лято

Точните мотиви за освобождаването на Недялков, според публикуваното вече решение на Министерския съвет, взето миналия петък, са: "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на агенцията". Според закона за ДАНС освобождаването на заместник на агенцията става по предложение на председателя (в случая новият такъв - Пламен Тончев), с решение на МС.

Недялков обаче не споделя тези мотиви и днес попита с какво е уронил престижа на ДАНС, като дори не се появявал в публичното пространство (факт, той няма медийни изяви). "Сега ще си получа документите, а формулировката - в съда", даде заявка, че ще обжалва решението на МС.

Ще си потърси правата в съда, после ще изкара "едно спокойно лято", каквото не му се било случвало - да си взима повече от 10 дни отпуск и наесен ще търси професионална реализация - посочи още Недялков.

За първи и последен път

На въпрос относно слуховете, че е "човекът на Делян Пеевски в ДАНС", заяви: 

"Свързват ме къде ли не, където аз със сигурност не знам, че участвам".

"Аз не опитвам да си обяснявам слухове, аз работя с факти".

Когато се появили първите такива слухове трябвало да си потърси правата по съдебен ред. После слуховете се мултиплицирали. Консултирал се с адвокат, но се оказало, че нямало как да си защити правата, продължи Недялков.

А за самия Пеевски? 

"Виждал съм го само може би през 2013 г., когато го представиха като председател на агенцията и всички директори бяхме събрани да ни го представят. Тогава съм го виждал за първи и последен път."

Нямам спомен с детайли 

Част от брифинга бе посветена на служебния МВР министър. Както е известно, с освобождаването си от поста председател на ДАНС, Димитър Георгиев обяви, че достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е бил "отнет". Без подробности. После от ДКСИ потвърдиха информацията - бил е отнет през април 2019 г. Рашков борави с такава информация в качеството си на председател на Националното бюро за контрол на СРС, какъвто обаче бе до края на 2018-а и по закон с отпадането на необходимостта да работиш с тайни, разрешението за това се "прекратява", а не "отнема". "Отнемане" има при нарушения.

Така днес Недялков, който в ДАНС отговаряше за класифицираната информация, даде да се разбере, че Рашков е разгласявал такава. Каква? - "Не, не мога да ви кажа". Кога и как? - "Нямам спомен с детайли".

Така не стана ясно дали според ДАНС бившият председател на бюрото Рашков е издавал тайни като оповестяваше какви нарушения при прилагането на СРС от страна на слубжите, прокуратурата, органите на реда и съда е открило ръководеното от него звено. При все, че Бюрото за СРС прави и доклади, които са публични, обсъждат се и се приемат в Народното събрание. Обществена "тайна" е, че Рашков бе в открит конфликт по темата и с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и бе сменен с изтичане на мандата, като дори не остана редови член на бюрото.

Така стигаме до обвинението на Недялков във "фиксация" върху главния прокурор (вече Иван Гешев). При единствената си среща с Рашков Рашков го попитал защо ДАНС не отнема допуска и на Гешев. От думите на бившия вече зам.-председател на агенцията не стана ясно от какво е било мотивирано това питане. Факт обаче е, че с разрешение на прокуратурата се изнасят данни в публичното пространство по досъдебни производства. Избирателно.

Недялков обаче бе категоричен - Рашков е бил надлежно уведомен за отнетия си допуск до тайни - т.е. законът е бил спазен. Нещо, което вътрешният министър отрича. Оказа се, и президентът Румен Радев не е бил уведомяван за отнемане на разрешението.

Шпиони, шпиони

И ГЕРБ, и освободеният Димитър Георгиев вече оповестиха, че целта на рокадите в агенцията била овладяването й в полза на чужди служби, а поводът - залавянето на руски шпиони у нас. Тази теза повтори днес и Недялков, посочвайки, че първата работа на вицепремиера била да поиска информацията по случая от ДАНС. "Овладяване на агенцията, информацията и информационния ресурс" - това била целта.

На тема "шпиониране" Недялков отрече ДАНС да е прилагала СРС спрямо опозиционни на ГЕРБ политици - каквото показала и вътрешната проверка. И Бюрото за СРС, което също извършва такава, щяло да стигне до същите заключения. Оказа се обаче Недялков е близък приятел с Илко Желязков - зам.-председателят на бюрото. Познавали се от 15 години, работели заедно, бил на 60-ия му рожден ден.  Нямало обаче как да има конфликт на интереси при проверката, "защото доколкото ми е известно не е част от проверката, а бюрото е колективен орган".