Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Предизвикалият остра обществена реакция строеж на брегоукрепително съоръжение-хотел при Шофьорския плаж край езерото Алепу, е само малка капка в морето. Буквално. За курортни нужди са предвидени още хиляди квадратни метра в района, частна територия в масовия случай, отдавна урбанизирана.

Това става ясно от справка в кадастъра, направена от еколога Борислав Борисов и публикувана в социалните групи, сформирани от защитници на последните зелени кътчета по Черноморието.

"Поземлени имоти: 67800.49.25 - 8,251 декара; 67800.49.26 - 8,310 декара; 67800.49.36 - 4,358 декара; 67800.49.38 - 5,247 декара", изброява Борисов, като онагледява с извадка от кадастъра имотите, намиращи се по протежението на Шофьорския плаж. Или 26,166 общо.

За всички тези имоти е посочено, че са предназначени "за курортен хотел".

Преместваме се към вътрешността, за да открием още близо 10 съседни имота със същото предназначение, стотици декари.

"Няколко стотин декара ПОДПОРНИ ГОРИ покрай Алепу!!!", коментира Борисов в контекста на "подпорната" стена, която бе изградена за комплекса "Алепу Вилидж".

Видно от заповедите за одобрение на кадастралните карти, в масовия случай това е ставало в далечната 2007 г. Ще има ли нови строежи и какви - всичко е в ръцете на екоинспекцията.

А междувременно, пак от справката в кадастъра е видимо, че старият държавен път покрай плажа е станал... частен и предвиден за строителство, както установява и екологът, днес общински съветник в София от Демократична България - Тома Белев.

"Някой знае ли как старият държавен път от Созопол, покрай Алепу, на юг към Приморско е станал частна собственост, заличен е от кадастъра и вече може да се застрои с поредните подпорни хотели?", пита Белев и също прилага справка от кадастъра.

Иначе, както "Капитал" съобщи, още през 2008 г. експерти правят екооценка на изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Созопол и казват, че човешкото влияние в зоната край Алепу нарушава средата и там не трябва да се строи нищо.

"При оценка на състоянието на Зоната на Алепу-Аркутино следва да се има предвид, че тя е подложена на значително антропогенно въздействие още през втората половина на 20-и век, продължаващо и до наши дни и преди започването на работата по Общия устройствен план. Тук можем да отбележим ваканционно селище "Дюни", започнато през 70-те години и претърпяло значително развитие пред 90-те, изграждането на буна в залив Аркутино и незавършения, но значителен по размери комплекс "Знаме на мира", новото трасе на пътя Созопол-Приморско и наскоро завършеното ваканционно селище на нос "Хумата".

Около блатото Алепу, което изцяло е в границите на зона "А" по ЗУЧК, се създава буферна зелена зона без застрояване. В равнинната част между хълмистата верига Бакарлъка и блатото всички дерета и водосливи подхранващи блатото, се запазват и защитават със задължителен сервитут за озеленяване. В тези зони не се допуска строителство и дренажни работи", казва докладът.

Който в резюме - препоръчва редуциране на строителството в зоната. Препоръките обаче не са отразени в ОУП на Созопол с изменението му от 2014-а.

В същия този доклад има и намек, че вероятно именно строителството на комплекса "Св. Тома", съседен на укрепваното сега свлачище, е довел до неговото активизиране.

Коментари

Стар е кадастъра!!!

Вече има парцелиран целия плаж до в.с. Дюни, включително 100-тина метра навътре в блатото Алепу!!!
Валентин Стоянов's picture
Валентин Стоянов
Пенчо Славейков

Към инвеститорите- - Вие

Към инвеститорите- - Вие глупаци ли, сте ? Инвестирайте В Гърция, Турция, Хърватия, ръка, ще, Ви целуват! Българинът иска, да ака в пясъка и да се подмива с морска вода, оставете му това удоволствие. Какъв е този зор за два месеца сезон !?

Уважаеми

В Гърция и Хърватия това не можа да се случи! В Търция - не знам. Мъчил съм се да обяснявам на хора от тези страни какво е това промяна на статута на дадена земя (сега направо го казват урбанизиране). Те там нямат такова понятие дори. Как, викат, ще промениш статута на една нива, ще изсипеш тгам камиони с камъни ли? Инвестиция е да вложиш пари в нещо, от което да изкараш после повече пари. Тези строежи са основно средство за пране на пари, защото иначе при нивото на нашия туризъм един хотел (като подпорният) би се изплатил за около 300 години.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.